Lisaks Roosele jõudsid lõppvooru ka pikaaegne Postimehe peatoimetaja ja Eesti kultuuriatašee Berliinis Merit Kopli ning mitmeid meediaorganisatsioone, sealhulgas samuti Postimeest juhtinud Tallinna strateegiakeskuse direktor Mart Luik.

Milleks konkurss, kui võitja on ette teada? Erik Roose: "Äkki on see küsimus Urmas Vainole?" Vaino nimelt kirjutas hiljuti sotsiaalmeedias: "Kuulen üha rohkem hääli ja loen üha enam tekstidest, et ERR-i juhatuse esimehe valimise avalik konkurss jääb ära. Et pikendatakse ilma igasuguse avaliku debati ja kaalumiseta praeguse juhatuse volitusi. Miks, austet nõukogu liikmed? Miks me väldime avalikku debatti teemal, kuidas ERR on oma ülesannetega hakkama saanud ja kuidas peaks edasi liikuma? Mina ERRi töötajana tajun seda päevapoliitika sekkumisena avalikõigusliku ERRi juhtimisse. Ma loodan, et ma eksin."

"See, et see konkurss tuli, on väga hea, ükskõik, kuidas see läheb," ütles Merit Kopli. Ta lisas: "Kui Erik ka võidab, oleks ka Erikul palju parem positsioon, onju?" Roose: "Ma arvan, et mandaadi pikendamine on nõrgem kui uus valik."

"Tõsi ta on, et see, et see viimasel minutil korraldati, ei too rahvusringhäälingule plusspunkte," ütles Luik. "Olen aga Meritiga absoluutselt nõus – on hea, et see praegu toimub. Loodame, et me ei ole siin teisejärgulised osalejad," sõnas ta. Luik lisas, et tema hinnangul peaks ERRi kaalukus tähendama, et konkursi korraldamine on nõukogule seadusega pandud kohustus.

Kuhu kaob raha ja kuidas seda ometi juurde leida

Luik ja Kopli andsid oma hinnangu sellele, kuidas on ERR Roose ajal oma ülesannete täitmisega hakkama on saanud. Ta alustas positiivsest. "Ühtse uudistemeeskonna loomine ja sporditoimetusega ühendamine, mis algas juba enne Eriku valimist," tõi Luik välja. Ka veebi prioriteetsuse esiletoomine oli kandidaadi hinnangul õige. "Seda enam, et rahvusringhääling oli erameediast kõvasti maas," lisas ta.

"Kahjuks on Erik jätkanud – nagu eelkäijadki – rahvusringhäälingu eelarve avalikku... võib viisakalt öelda, et tegemist on selle kaitsmise protsessiga, aga tegemist on raha lunimisega," lausus Luik ning lisas, et see kahjustab rahvusringhäälingu positsiooni ja brändi.

Kopli hindas Roose tööd pigem positiivselt, aga tõi välja mõningat, mis on tema hinnangul nihkes. "Fookuse küsimus – Erik tahab hästi palju teha. See tegevus kipub killustuma. On palju väga häid asju, Jupiter sealhulgas, mida ma Saksamaal elades naudin väga. Samuti portaalid, aga mulle tundub, et ETV ja Vikerraadio on jäänud vaeslapse rolli," arutles diplomaat.

Aastatel 2005–2016 Postimehe peatoimetajana töötanud naise sõnul on ERRil probleem ka läbipaistvusega ning seda nii sisse- kui ka väljapoole. "Eestimaalased ei tea, mida ERR teeb ja mõtleb ning miks ta midagi teeb," lausus Kopli ning lisas, et tema hinnangul pole ka majasisene kommunikatsioon parim.

Kuidas Roose kriitikale vastas? Kas ERR peaks loobuma Viaplayga võistlemisest ning mitte taotlema 2026. ja 2030. aasta jalgpalli maailmameistrivõistluste ülekandeõigusi? Miks ilmub ERRi portaalis regulaarselt tõlkeid Rupert Murdochi propagandaväljaannetest? Kas suurte projektide kõrval jätkub raha ka ERRi töötajate palgafondi paisutamiseks? Neile ja paljudele teistele küsimustele vastuse saamiseks vaata või kuula saadet täismahus.

1x
00:00