Kolonel Grosberg ütles Delfile, et Kiievi vallutamine ei ole tehtav, kui Venemaa just 4 miljoni elanikuga piirkonna lauslaastamist ei plaani.

Kui kaua suudavad Vene väed praeguses pingeseisundis vastu pidada, kas neil võib ühel hetkel tekkida vajadus ära liikuda, kui edasi enam ei pääse?

See ei ole nii lihtne ja matemaatilistele reeglitele ei allu. See sõltub nii paljudest liikuvatest osadest, et seda hinnata on keeruline. Me saame öelda, kui palju on veel lahingutest läbi käimata üksusi, aga see on nagu malemäng. Üks surub peale, teine kaitseb, seejärel surub momenti ära kasutades ise peale. Selliseid mõõdikuid, ajalisi aknaid on ülikeeruline, sisuliselt võimatu anda.

Kui sisse piiratud on Kiiev, kas on oht, et varsti ei saa sealt enam välja liikuda?

Eriti lõuna suunas on veel vabu teid. Vene vägede edenemine on olnud parem Dnepri läänekaldal. Seal on lähimad üksused 30 kilomeetrit Kiievi kesklinnast, aga just lõuna pool saab veel väljuda linnast. Dnepri idakaldal on olukord mõnevõrra parem, seal on lähimate enam-vähem püsivate üksusteni 70 kilomeetrit. Mõlema kalda peal on veel teid, kust saab välja liikuda ja evakuatsiooni korraldada.

Kas venelased on nii-öelda favoriidid võrdluses Kiievi pärast, kas Kiievi sisse piiramine on aja küsimus?

Linna sisse piiramine võib isegi olla aja küsimus. Linna ära võtmine on hoopis midagi muud. See on oluliselt keerulisem. Vallutada koos eeslinnadega 4 miljoni elanikuga linn ei olegi praeguste jõududega tehtav, ma ütleks, kui just ei minda Süüria ja Groznõi taolise taktika peale, kus kivi kivi peale ei jää.

Mis toimub praegu Mariupolis, miks inimesed sealt välja ei saa?

Mariupolis kokku lepitud humanitaarkoridor ei pea [paika]. Ei oska öelda, kas on probleem selles, et kõrgemal, poliitilisel tasandil tehtud otsused ei jõua alla taktikalisele tasandile. Humanitaarkoridore on püütud juba mitmel päeval avada. Enam-vähem esimeste kolonnide liikuma hakates satutakse tule alla ja tulemus ongi see, et väga paljud ei ole suutnud sealt välja saada.

Mis on tsiviilkaotuste põhjustamise loogika Venemaa seisukohast?

Võitlustahte murdmine igal pool, eelkõige ümber piiratud või piiramisrõngas olevates linnades. Sõda käib mõjujõu ja võitlustahte purustamise üle.

Jaga
Kommentaarid