Kiik ütles, et piirangutega seonduvad debatid jätkuvad valitsuses järgmisel nädalal.

Kas koroonatõendi kaotamine on endiselt päevakorras?

Järk-järgult ju Euroopa riigid ja ka Eesti sellest loobuvad. Juba praegu ei küsita seda enam alaealistelt ega välistegevuste puhul. Koroonatõendi kaotamine ja vaktsineerimine on kaks erinevat asja. Hästi oluline on sellest ka kommunikatsioonis üheselt aru saada. Me räägime tõendi või üldse piirangute leevendamisest ja ühiskonnaelu avatuna hoidmisest, aga vaktsineerimine kaitseb elu ja tervist ning seda tuleks teha sõltumata sellest, millised piirangud riigis kehtivad.

Kas te ei karda, et koroonapassi kaotamine tähendab ka seda, et inimesed on vähem altid vaktsineerima, sest neil ei ole täiendavat motivatsiooni?

Reaalsus on see, et peamine motivatsioon tervisevaldkonnas peab olema seotud terviseteadliku käitumisega, terviseargumentidega. Kui vaatame kasvõi Põhjamaid või paljusid teisi riike, siis seal on saavutatud kõrge hõlmatus ilma igasuguse tõendita. Eesti puhul näeme, et enamik elanikke vaktsineeris ennast enne siseriikliku koroonatõendi laialdast kasutamist. Kehtib sama argument, mida rõhutasime juba varem – vaktsineerimine on ainuke kindel viis enda elu ja tervise kaitseks, riskide vähendamiseks. Seda tuleb igal juhul teha sõltumata sellest, kas pandeemia ametlikult veel kestab või on endeemilises levikus või kas kehtivad mingid reeglid.

Kas ühiskond võib arvestada sellega, mida ütles Kaja Kallas – Reformierakonnal ja Keskerakonnal on kokkulepe, et kui 10 päeva keskmine sümptomaatiliste koroonahaigete lisandumine haiglatesse langeb 25ni, siis tõend kaob, aga mitte varem?

Alati on võimalik neid kokkuleppeid üle vaadata. Seda peab tegema valitsuskoalitsioonis. Sel nädalal ühtegi leevendusotsust ei tehtud. Me oleme teinud neid mitu varasemalt, nii alaealiste lähikontaktsusega seoses, koroonatõendi küsimuses alaealistele ja välitingimustes. Järgmisel nädalal jätkame debatte piirangutega seoses, jälgides haiglaravi numbreid. Vaatame, kuhu partneriga kokku leppides jõuame. Laual on mitu küsimust: kellaajalised piirangud, osalejate arvu piirangud, eneseisolatsiooni reeglid, koroonatõendi kontrolli küsimused. Konsensus on siin, et vaktsineerimine on jätkuvalt parim viis elu ja tervise kaitseks.

Jaga
Kommentaarid