Eesti on lubanud Ukrainat toetada nii sõnades kui ka praktiliselt ning kaitseministri sõnul oleme valmis Ukrainale relvastust annetama.

“Täna saabus Ameerika Ühendriikidelt luba annetada Javelin rakette Ukrainale. Anname need üle siis, kui Ukrainas peaks algama sõjaline tegevus,” ütles kaitseminister Kalle Laanet.

Kaitseminister lisas, et Ukraina toetamise kõrval on ka Eesti julgeolekuolukord muutunud ning sellest tulenevalt peame ka meie plaane ringi mängima, sellest tulenevalt suurendatakse 380 miljoniga ka kaitsekulutusi. “See raha läheb eelkõige varude täiendamiseks ning teine valdkond on eelhoiatus, et teaksime paremini milleks ja millal me valmis peame olema,” ütles Laanet.

“Otsest ohtu Eestile ei ole,” toonitas kaitseminister, kuid lisas, et kui rünnatakse Ukrainat, siis ründe mõjud laienevad ka lähinaabritele, sh ka Eestile. “Samas on ohuhinnang Eestile muutunud oluliselt karmimaks, kui näiteks kolmveerandi aasta eest oli,” sõnas minister. “Ukraina piiri ääres toimuv näitab, et Venemaa on jätkuvalt oma naabrite suhtes agressiivne.”