Maailmas on teistmoodi aeg, mil iga inimene peab leidma endas üles enda sisemise jõuallika ja viisi, et säilitada tasakaalu. Võitluskunstid õpetavad endas üles leidma rahumeelse sõdalase – kindla telje ja keskme, mille ümber võib maailm väga kiirelt muutuda. Rahumeelne sõdalane ei reageeri kohe, vaid hingab ja püsib keskmes ning enmasti rahuneb olukord tema ümber ise.

Oskar Künnapuu on Saku Taipoksi Klubi üks eestvedajatest ning treenib sealseid noori ning ka vanemaid võitlusspordi huvilisi. Oskar Künnapuu on 2015. aasta Eesti meister taipoksis ja kikkpoksis. Ta töötab treenerina ja teeb asja hingega. „Võitluskunstidest leiab palju tarkusi, mida moodsasse ellu integreerida“, lisab Künnapuu.

Tai poks ehk Muay Thai on võitluskunstina omapärane just selle poolest, et kasutatakse kõiki kehaosi, ka põlvi ja küünarnukke nii treeningutel kui võistlustel. Tänu sellele, et kogu keha töötab, annab see kehale väga hea liikuvuse. Muay Thai’d on hea harrastada nii enesekaitseks kui ka parema füüsilise vormi saavutamiseks või parandamiseks.

Iga inimene võiks valida enda jaoks ühe võitluskunsti, mille ta elu jooksul omandab.
Oskar Künnapuu
Oskar Künnapuu

Oskar Künnapuu:

Oskar, mis oli teie klubi sõnum Spordinädalal?

Ma arvan, et iga inimene võiks valida enda jaoks ühe võitluskunsti, mille ta elu jooksul omandab. Oluline ei ole hetkeseisu vorm ning treenima ei pea võistlustasemel, tuleb lihtsalt trenni minna. Võitluskunstid annavad aluse selleks, et inimese meelerahu ei rikuks hirm ega eneseuhkus. Spordinädal võiks olla justkui millegi uue algus, kinnitus, et kõik on alles ees!

Kas ka paljud naised tegelevad taipoksiga?

Viimaste aastatega on taipoks naiste seas läinud väga moodsaks. Eestist tulevad lausa naissõdalastest maailmameistrid nagu Andra Aho ja Marie Ruumet. Naiste seas, kes tahavad niisama treenimist nautida, on populaarsust kogunud HIIT-põhimõttel treeningud, kus võistlusmomentidele rõhku ei panda, aga korralik küte on ikkagi üleval.

Võitluskunstid annavad aluse selleks, et inimese meelerahu ei rikuks hirm ega eneseuhkus.
Oskar Künnapuu
Saku Taipoksi Klubi

Kuidas leida endas üles rahumeelne sõdalane?

Iseendasse ja oma võimetesse uskumine on oluline. Teadmine ja mõistmine, mille jaoks võimelised oleme, on rahumeelse sõdalase põhilisi omadusi.

Milliseid taipoksi vaimseid tarkusi sobiks integreerida igal inimesel tänapäeva?

Võitluskunstide põhiprintsiip on pidev õppimine. Lükates ennast piirini, õpid iga seansiga, sõltumata sellest, kas oled sellest teadlik või mitte.

Taipoksi tundides käimine on suurepärane viis enesedistsipliini parandamiseks. Kui õpite uusi oskusi ja tehnikaid ning näete ennast oma eesmärkide saavutamisel edenemas, saate inspiratsiooni ja motivatsiooni oma treeninggraafikust kinnipidamiseks ja harjutamiseks. Aeglaselt, kuid kindlalt arendate lõpuks tervislikke harjumusi ja parandate enesedistsipliini.

Trennis
Iseendasse ja oma võimetesse uskumine on oluline. Teadmine ja mõistmine, mille jaoks võimelised oleme, on rahumeelse sõdalase põhilisi omadusi.
Oskar Künnapuu

Oled meditatsiooni võtnud oma praktikaks, mida see Sulle annab?

Meditatsioon on midagi, mida igaüks saab teha oma vaimse ja emotsionaalse tervise parandamiseks. See annab päevas mulle selle hetke, kus sa saad end täiesti välja lülitada kõigist mõtetest. Seda peaks praktiseerima sama palju nagu kõiki muid treeninguid, mida harrastad, vastasel korral see lihtsalt ei anna efekti.

Tegeled ka Wim Hofi meetodiga?

Kui maailm oli kinni oli palju aega tegeleda iseendaga. Üks huvitav inimene, keda hakkasin jälgima, oli Wim Hof. Lühidalt öeldes on Wim välja töötanud tehnika, mis kasutab sügavat hingamist, külma kokkupuudet ja vaimset keskendumist, et saada teadlik kontroll paljude kehaliste protsesside üle. Nii suudab inimene ületada näiteks külma piiri ja piirid, mida kehal arvatakse olevat!

Kes on trenni oodatud?

Taipoksi tundidesse on oodatud kõik huvilised. Kohale võivad tulla lapsed, vanurid, naised kui mehed, sest kui õige metoodikaga treenida ja arvestada oma hetkevormi ja võimekust, saab selle treeningu muuta sobivaks väga erineva taustaga harrastajatele.

Taipoksi tundides käimine on suurepärane viis enesedistsipliini parandamiseks.
Oskar Künnapuu

Kevin Renno:

Kevin Renno
Hirmu ei maksa häbeneda ega karta, vaid seda tuleb kasutada.
Kevin Renno

Kevin Renno tegutseb Tallinnas ja Peetri Külas MTÜ KRVA spordiklubi eestvedajana, mille pikem nimi on Kevin Renno Võitlusspordi Akadeemia.

Kevin on viimased 20 aastat pühendunud võitlusspordile, eelkõige taipoksile. Saavutustest spordis võib välja tuua järgmised tulemused: WPMF (World Professional Muay Thai Federation) taipoksi maailmameister, WKA (World Kickboxing Association) taipoksi Euroopa meister, WFC (World Fighters Council) kikkpoksi maailmameister ja Euroopa meister

Kevin Renno: ”Hetkel võistlustasemel enam selles spordis ei osale, pühendan oma aja hoopis selle spordiala arendamisele Eestis võistluste ja seminaride korraldamise kaudu, samuti treenerite koolitamisele ning laste ja noorte treenimisele ja suunamisele. Olen Eesti Muay Thai Föderatsiooni juhatuse liige ja kutsekomisjoni liige. Oman treenerikutset EKR 6."

Hirmust kasvab välja vaprus, otsustus teha midagi, kus teised kardavad midagi teha.
Kevin Renno

Kevin, miks on liikumine niivõrd oluline?

Liikumine ja aktiivne elu määrab ära inimese elukvaliteedi. Ega niisama ole levinud ütlus “terves kehas terve vaim”. Kui inimene hoolitseb oma füüsilise keha eest, siis on ka tema vaim või psüühiline olek tunduvalt paremas vormis ja kogu elu on selle võrra nauditavam!

Mida on sulle andnud taipoks?

Teadlikkuse hirmust ja sellest, et hirmu ei maksa häbeneda ega karta, vaid seda tuleb kasutada. Hirm tuleb enamikus inimestes esile kindlasti võistlusmomentidel ja seda eriti võitlusspordis, kuna on hirm kaotada, alla jääda või vigastada saada ja nendel hetkedel sa kas annad hirmule järele ning võib tekkida ka paanika või kasutad hirmu ja oled selle võrra võimsam! Hirmust kasvab välja vaprus, otsustus teha midagi, kus teised kardavad midagi teha.

Kevin Renno

Mida sa ise enda tervise heaks teed?

Igal hommikul proovin käia külma duši all vähemalt 1-2 minutit. Jälgin, mida ja millal söön, teen aktiivselt sporti ja tegelen talisuplusega.

Mulle meeldib lause “elu algab seal, kus lõpeb sinu mugavustsoon”
Kevin Renno

On sul sõnum inimestele, et püsida terve ja olla heas tasakaalus?

Mulle meeldib lause “elu algab seal, kus lõpeb sinu mugavustsoon”! Tuleb leida aega spordi tegemiseks ja tuleb leida aega niisama olemiseks ja mõtisklemiseks ehk tuleb tekitada tasakaal oma elus ja seda saab teha iga inimene ise, alustades näiteks sellest, et ta leiab enesele aega, et kaardistada oma tegevused, mis teda teenivad ja mis teda kahjustavad.

Mis on su sõnum eestlastele Spordinädala järel?

Meil kõigil on oma kehas ette nähtud piiratud aeg eksisteerimist, olge sportlikult aktiivsed, toituge tervislikult ja naudite tulevikus palju rohkem kvaliteetseid aastaid oma terves kehas!

Kevin Renno
Tuleb leida aega spordi tegemiseks ja tuleb leida aega niisama olemiseks ja mõtisklemiseks ehk tuleb tekitada tasakaal oma elus ja seda saab teha iga inimene ise, alustades näiteks sellest, et ta leiab enesele aega, et kaardistada oma tegevused, mis teda teenivad ja mis teda kahjustavad.
Kevin Renno