Kui autode garantiiaeg lõpeb, lakkab tihtipeale ka autode hooldamine margiesinduses. Peamine ajend näib olevat rahasääst, sest ainult õli ja õlifiltri vahetamine on märgatavalt odavam kui viia auto täishooldusse.

Auto korraline hooldamine on palju rohkem, kui õli vahetamine. Pinnapealne hooldus võib hiljem kurjalt kätte maksta. Margiesindustes vaadatakse üle pikk rivi asju, mille korrasolek tagab muretuma sõitmise hooldusest hoolduseni.

Jama hüüab tulles

Talv on auto jaoks räsiv ning hooldatud auto elab selle üle suurema tõenäosusega kui hooldamata auto. Iga autotootja on oma markidele koostanud põhjalikud juhendid, kuidas hooldada teatud vanuses ja läbisõiduga autot. Iga hoolduse käigus vaadatakse üle auto tavapäraselt kuluvd sõlmed ning kontrollitakse kõiki vedelikke.

Üldiselt on autotootjad auto hooldusgraafiku ning -vajadused sättinud nii, et vedelikud, õlid ja filtrid saavad õigeaegselt vahetatud, ennetades niimoodi vananenud vedelike tekitatud kahjusid. Esinduses kontrollitakse auto “mahlad” üle isegi siis, kui hooldusvälp veel käes ei ole.

Vanad õlid ja muud vedelikud nagu näiteks jahutusvedelik mitte ainult ei kaota ajaga ja kuludes omadusi vaid seovad endasse ka niiskust - vett. Vesi võib süsteemides külmuda ja soodustab korrosiooni. Suur osa probleemidest - näiteks kinni jäävad pidurid on vähemalt osaliselt korrosiooni süü.

Õlifiltri vahetamata jätmine ei ole tänapäeval levinud mure, küll aga jäävad ise auto hooldamist korraldades tihtipeale unarusse muud filtrid, näiteks kütusefilter ja kabiiniõhufilter, mis kõik talveperioodil probleeme või vähemalt ebamugavusi võivad tekitada.

Esindustes on olemas ka autoaku tervise kontrollimise tehnika ning võimalus aku vahetada enne, kui viimane elektron suurte külmadega jalga laseb.

Kontrollitult muretu sõitmine

Korrapäraselt margiesinduses hooldatud sõidukiga võib praktiliselt alati sõita hooldusest hoolduseni.
Kuid keegi peaksid mõtlema, kas auto hooldamise pealt säästmine on ikka pikas plaanis sääst, siis võiks mõelda kui suur on kahju, kui auto näiteks 20 miinuskraadi pealt teele jääb või korrodeerunud pidurid ei rakendu vajalikul hetkel.

Siit soovitus: kui te ise ei oska, ei taha, ei saa oma autot talvekorda seada, astuge läbi mõne volitatud autoteenindaja juurest.

Ainult nii võib olla kindel, et neil on olemas kõik vajalikud tootjapoolsed juhised ning automargispetsiifilised seadmed korraliku diagnostika tegemiseks või tarkvara uuendamiseks. Tänapäeva autod on nii elektroonikat täis, et “e”-poole hooldus on kohati sama tähtis kui õlivahetus.

Projekt valmib Delfi, Accelerista ja Maanteeameti koostöös.

LOE LISAKS: