Seda, et Soome disain on maailmatasemel, teab igaüks! Eriti tuntud on Soome klaasikunst. Selle koduks on Helsingist napi kahetunnise autosõidu kaugusel asuv Nuutajärvi klaasiküla. Armas kohake, mis tervitab hubaste poekeste, klaasikunstnike põrgukuumade töökodade, muuseumi ja mõnusalt koduse kohvikuga.

Klaasi on seal toodetud juba paarsada aastat. Päris kunsti hakati aga tegema alles möödunud sajandi 50ndatel. See oli aeg, mil Soome tahtis jõuda maailmakaardile moodsa ja arenenud riigina. Mobiiltelefone ei olnud veel leiutatud, seepärast panustati just Soome disaini maailmaareenile viimisse.

Üheks suureks nimeks, kes Soome klaasikunsti Nuutajärvelt maailma tippu viis, oli Kaj Frank. Tema kujundatud on ka kohalik muuseum, kus soome klaasikunsti areng kenasti presenteeritud.

Tuntud Soome disainerid tegutsevad Nuutajärvel ka praegu. Näiteks Soome disaini kuum tegija Anu Penttinen on disaininud tooteid nii Iittalale kui ka Marimekkole, ning toodab 90% oma stiilsetest klaasist kodukujunduselementidest just Nuutajärvil! Oluline detail Nuutajärvi kohta - see on üks vähestest kohtadest maailmas, kus asub Iittala outlet!

Lisaks on ta sealsamas avanud hubase kohviku, kus saab maitsta tema enda tehtud traditsioonilisi Soome küpsetisi. Kusjuures viimaste valmistamine ei möödu päris ilma valu ja kannatusteta, sest põletusarmid kunstniku käevartel pärinevad just praeahjust, mitte klaasistuudiost.

Suurte kunstnike kõrval saavad Nuutajärvil klaasipuhumist proovida teisedki asjast huvitatud. Nii tegi seda ka Veiko. Kuidas tal see kõik õnnestus ja mis emotsioonid teda selle tegevuse juures valdasid, vaata meie Delfis ilmuvast videoloost.

SOOME SUITSUSAUN

On raske leida kohti, mis oleksid veel kuumemad, kui Soome klaasikodade põrgulikult kumavad kolded. Ühe sellise aga leidsime – see on traditsiooniline Soome suitsusaun. Saun nagu saun ikka, aga ilma korstnata! See ei tähenda muidugi, et inimesed lihtsalt vingu sees kannatavad ja siis peale “saunamõnude” nautimist nõgisena mööda ilma ringi jooksevad.

Suitsusauna kütmine on peen protsess, mille soomlased on aastatuhandetega täiuslikuks lihvinud. Kütma peab kaua – lausa tunde. Kui kivid kuumad, peab kiirelt vingu välja laskma ja juba võibki suitsusauna pimeduses hakata esivanemate kombel leili viskama.

Põnev on, et traditsiooniliselt Soome suitsusaunas seepi ei kasutata! Kust oligi sajandeid tagasi seepi võtta? Seda asendab vana hea kaseviht. Toimib see kõik lihtsalt: leil avab poorid, meeldivalt lõhnav kaseviht eemaldab mustuse ning puhtaks saab end vaid korra külma veega üle uhtudes. See on ühteaegu nii meeldiv kui ka karastav, jättes kehasse mõnusalt kordumatu tunde.

Lisaks ihu kasimisele kasutavad soomlased suitsusauna ka ahjuna. Pannes lihatüki kaheksaks tunniks sauna, küpseb see mõnusalt mahlaseks ja boonuseks on ehe suitsune mekk.

Nii nagu igale teisele soomeugrilasele, meeldis ka Veikole suitsusaunas väga! Tema sõnutsi oli see tunne kordumatu. Kui tahad midagi sarnast kogeda, siis tea, et teistsugune Soome kutsub sindki! Juba järgmisel nädalal tutvustab Veiko meile siinsamas midagi sellist, mis ühtegi õiget meest (ega mõnda naist) külmaks ei jäta, nii et püsi lainel!

Broneeri oma reis tallink.ee

Jaga
Kommentaarid