“Kui me tahame omaette olla võtame vaid ühe lapse kaasa ja läheme teise tuppa,” kirjeldab Andres, kuidas neile tundub ühe lapsega olemine kui tõeline puhkus.

Kolmekordne rõõm!

Kunstnik ja perefirma Lucky Laika omanik Oliva Lipartia jagab om alugu sellest, kuidas teda tabas beebi esimestel elukuudel õnnelik rampväsimus.

Füüsik ja saatejuht Aigar Vaigu soovitab, kuidas hoida oma paarisuhet siis, kui kodus kasvab väike ilmakodanik.

Ettevõtja ja Ärinaine Kristel Kruustük tunnistab, et arvas esmalt, et igatseb kohe kontorisse tagasi, ent poja sünd muutis paljugi. “Ole julge ja räägi kõigile, kui äge on olla lapsevanem,” soovitab ta.

Emme-issi spikker! Kas poleks ideaalne, kui keegi annaks kohe rasedaks jäädes ideaalse juhendi, mis nüüd edasi saama hakkab ja millal mida tegema peab? Võtsime kätte ja panime läbi mitme lehekülje jooksvale aegjoonele järjekorras kõikvõimalikud toetused, avaldused ja muud tegevused, mida vastne lapsevanem tegema peab.

Ka kõikvõimalikud terminid selgitasime lahti, et uutes oludes orienteerumine lihtsam oleks ja üksi vajalik liigutus tegemata ei jääks. Aegjoone illustratsioonid tegi Kristel Karp ja kujundas Silver Vaher, koostas Ester Vaitmaa koos Sotsiaalkindlustusameti spetsialistide Piret Meemanni ja Marjana Lazarenkoviga.

Beebide fotosessiooni oli seekord äärmiselt keerukas teha, sest Pere ja Kodu üleskutsele tuli pea 800 vastust! Pildistamisele saime kutsuda kümme peret. Stilist Kaidi Liiv ja fotograaf Hele-Mai Alamaa muutsid väiksed modellid erakordselt armsateks loomakesteks.

Pere ja Kodu. Fotosessioon Stuudio35

Piia Osula on enda kogemuste põhjal kirja pannud, kuidas elada üle koolikute aeg. SA Tartu Ülikooli Kliinikum lastearst Tiia Voor rõhutab, et laps vajab sel ajal kõigi toetust. “Kui nuttev laps jääb ainult ema mureks, on peres varsti kaks nutvat inimest.”

Just rotaviirus ja selle vastu vaktsineerimine paneb paljusid värskeid lapsevanemaid õlgu kehitama: seda haigust paljud ei tea, ründab ta ju enamasti just alla kaheaastaseid lapsi.

Seda, et lisaks vankriga jalutajate kõrval on järjest enam levinud kandekotis või linas oleva lapsega ringkäimine, on näha ka tänavapildis. Milline on aga see kõige parem egonoomiline kott, see tasub enne poodi minekut selgeks teha. Küsimus pole vaid sadades erinevates kotidisainides vaid ka selles, et just endale ja oma lapsele see kõige sobivam leida.

“Koti ostmine on nagu käru või vankri ost — tuleb teha vähemalt sama põhjalik eeltöö,” selgitab Kadri Viirand, kes on üks sertifitseeritud lapsekandmisnõustajatest.

Kadri Viirand ja Berit Piho

Et lapsekandmine külmal ajal seisma ei peaks jääma, on välja mõeldud nutikad lapsekandmisjoped. Millised need on, näitame ette! Lisaks ka soovitused, kuidas laps ka ilma jopeta soojas hoida.

Lapsekandmisjopega on mõnus nii emal kui lapsel

Ema garderoobis ei pea tegema ka moele järeleandmisi. Oleme toonud põhjaliku ülevaate stiilsetest imetamiskleitidest — kleidid, mis annavad võimaluse emal hea välja näha ning beebil kerge vaevaga rõõmsalt kõht täis süüa. Seda, et see nii lihtsana näiv asi oli vaid mõned aastad tagasi uutele emadele tundmatu teema, kirjeldab kodumaise imetamisrõiva firma omanik Janika Stets.

Kuidas beebiga koosolemist tõeliselt nautida? Soovitusi jagab ajakirjanik Laura Kõrvits. Boonuseks on tal pakkuda ka imetava ema edeva peojoogi retsept!

Meil on ajakirjas ka üks tõeline hoiatuslugu. Vaagnapõhjalihaste trenni ja rahulikku puhkust pärast sünnitust tasub hakata täie tõsidusega võtma. Järjest rohkem uusi emasid avastavad ennast täiesti oomatamatust olukorrast, kus halvemal juhul võib suisa emakas alla vajuda.

Tänapäeva katkiste supernaiste loo pani koos füsioterapeudi ja Kõhukliiniku asutaja Helle ­Nurmsaluga kirja ajakirjanik Tiiu Laks.

Mis ravimeid tasub beebile külmetuseks koju varuda, on koos lastearstidega kirja pannud Maarja Pakats.

Kuidas tekitada oma piimapank, mis võimaldab ka emal veidike lapsest eemal olla, selleks on mitmeid viise, mida tutvustame.

Peet-kartul-lillkapsas? Toome välja, kuna millise lisatoidupüreega alustada.

Kirgi kütab näputoit — kas tõesti võib juba kuuekuusele lapsele anda tükeldatud toitu niisama ise söömiseks? Nami-Nami portaali eest­vedaja ja näputoitumise Eestisse toonud Pille Petersoo kirjeldab filosoofiat lihtsalt: “Beebi hakkab lisatoitu sööma siis, kui ta selleks valmis on, ja sööb seda, mida ise tahab. Keegi püreesid lusikaga suhu ei pista.”

Toome ka välja ühe vahva sünnipäevatordi retsepti, mida näputoituvale beebile esimeseks suureks sünnipäevaks ise teha.

Toome teieni ka inspireeriva trenni loo ja mõned harjutused, mida saab ka kodus järgi teha, võttes lisaraskuseks… beebi! Treener Eva Mari Mütsi trenni käis pildistamas Kadri Marie Männik.

Eva Mari Müts ja trenn

Räägime veel sellestki, kuidas beebiga kojutulek mugavaks teha, millised erinevad materjalid on lapse nahale head ja milliseid tasub õrna beebinaha vastu mitte panna.

Ajakirja lõpuloost leiab aga vastuse küsimusele, kuidas harjutada uue ilmakodanikuga pere lemmiklooma.

Pere ja Kodu eriajakiri “Beebi” ilmub kaks korda aastas ning nüüd on poodides müügil Talv 2019 number. Põnevat lugemist!

Jaga
Kommentaarid