Toila SPA Hotell

Foto: idaviru.ee

Toila SPA Hotellis on tõesti peredele mõeldud. Ööbimiseks uuri, kas on vaba mõni mugav peretuba, mis mahutab mõnusalt kuni 3-lapselise pere. Suvel on võimalus ööbida ka looduslähedasemalt kämpingutes ning võtta kaasa ka oma neljajalgne sõber! Lisaks spaa-le, termidele ja ujumisvõimalustele leiab tegevust mujalgi. Näiteks saab kogu perega minna savitöökotta meisterdama või hoopis minigolfi mängima. Toila SPAs on ka oma Mängumaa ja väikelaste mängutuba ja kuniks lapsed mängivad, saavad vanemad nautida aega kahekesi täiskasvanute saunaparadiisis Orhidee. Kui kõht läheb tühjaks, saab süüa kodust ja tervislikku toitu hotelli buffee'st ning ka rand on vaid jalutuskäigu kaugusel.

Narva Ooperipäevad

Foto: idaviru.ee

Narva Ooperipäevad "ContempArt" toimuvad nädalavahetustel 28. augustist 12. septembrini ning toovad lavale suurteoste maailmaesiettekanded, kogupereetendused, tantsuteatri ja eri kunstiliikide ühendamisel sündinud teatri. Lastega peredele ilmselt pakuvad enim elevust prestiižse Taani teatriauhinna Reumert Awardi eriauhinna võitnud Peter Kohlmetz Mølleri elusuuruses nukkudega ooperilavastus "Dust" või ooperihelilooja Raimo Kangro muusikali "Juku" esiettekanne. See põhineb Juku anekdootidel, millele on libreto kirjutanud luuletaja Leelo Tungal. Lavastaja Ain Mäeotsa käe all saab sellest muusikal, mis on mõeldud vaatamiseks kogu perele ning professionaalsete lauljate kõrval teevad etenduses kaasa Narva noorte- ja lastekoorid.

Narva Victoria Bastioni kasematid

Foto: idaviru.ee

Ühes piirkonna suurimaks turismimagnetiks on üle 300-aastane Victoria Bastion ehk kõige võimsam osa Narva linna kaitseehitistest. Victoria bastioni esiseina kõrgus on 16 meetrit ja sisemüüri paksus on üle 3 meetri. Bastioni sisse on ehitatud kahekorruselised kasematid ehk suurtükiruumid, mille kõrgus on 2-3 meetrit ja laius 2 meetrit. Taastatud bastioni kasemattides ja püssirohukeldris väljapandud ekspositsioon tutvustab bastionidest koosneva kaitsesüsteemi ajalugu. Seal toimuvad nii tavaekskursioonid kui ka eriprogrammid nii täiskasvanutele kui ka lastele. Teine korrus on avatud maist septembri lõpuni. Talvel on see suletud, et mitte segada nahkhiiri, kes magavad seal talveund.

Kukruse Polaarmõis

Foto: idaviru.ee

Kukruse on põnev koht, kus on kokku viidud kaks täiesti erinevat valdkonda - mõisaelu ja polaaravastused. Polaarmõisaks kutsutakse seda paika just seetõttu, et seal kunagi elanud mõisahärra üks poegadest oli polaaruurija. Seega saab seal nii proovida mõisahärra elu, kirjutada sulega tähtsaid kirju ja pitseerida need vahaga või proovida selga mõisaprouade riideid. Kel aga tahtmist, võib astuda ka polaaravastajate saabastesse, et uurida, kuidas käis maadeavastamine. Polaarmõisale kohaselt ootavad külastajaid ka kelgukoerad - huskyd Vixen ja Olathe ja samojeedi koer Luna. Perede jaoks muudab Kukruse Polaarmõisa lemmikuks mängutuba, kus saab aasta ringi lumesõda mängida, lumememme ehitada ja liugu lasta.

Kiviõli Seikluskeskus

Foto: idaviru.ee

Kiviõli Seikluskeskuse tegevustest võiks rääkima jäädagi. Pigem tasub küsida, mida seal teha ei saa? Avatud on suvine elamuspark, kus on erakordsel maastikul 15 spordi- ja vabaajategevust, mis loovad meeldejääva päeva nii 2-aastastele kui ka nende vanaemadele-vanaisadele. Muuhulgas saab proovida ise kopaga põlevkivi kaevandada, tuletõrjujat mängida, sõita bagide, autode, tuubide, rataste või paadiga ja turnida kõrgseikluspargis. Mänguväljak on olemas ka kõige pisematele - 1-3 aastastele ning pargi show-alal toimuvad nädalavahetustel kaks korda päevas õpetliku sisuga mehaanilistel, füüsikalistel ja keemilistel efektidel põhinevad etendused, mis sobivad igas vanuses publikule. Seiklusi jagub mitmeks päevaks!

Narva Linnus ja põhjaõu

Foto: idaviru.ee

Narva au ja uhkus on Narva linnus. Rohkem kui 700 aasta vanune massiivne ehitis on tõeline elamuspärl kõikidele ajaloohuvilistele. Teises maailmasõjas tugevasti kannatada saanud linnus taastati 1970.-80. aastatel ning seal avati ka Narva Muuseum. 2019. aastal lõpetatakse projekti „Piirikindluse avastuskeskuse avamine" raames Narva linnuse täielik rekonstrueerimine ning pääseb ka linnuse idatiiba, kuhu külastajatele puudus varem ligipääs. Linnuse uhketes saalides toimuvad kontserdid ja konverentsid ning 51 meetri kõrgusest Pika Hermanni tornist võib imetleda kauneid vaateid. Linnuse põhjaõue külaline satub justkui ajas 300-400 aastat tagasi ehtsasse linnakvartalisse, kus toimetavad 17. sajandi linnaelanikud. Seal asuvad naha-, tekstiili-, keraamika- ja sepikoda, lisaks on avatud apteek, väliköök ning tegutseb rahavahetaja. Nagu tol ajal kombeks, käib kogu elurütm rahva- ja kirikukalendri järgi.

Eesti Kaevandusmuuseum

Foto: idaviru.ee

Eesti Kaevandusmuuseum on 2001. aastal tegevust alustanud muuseum-teemapark, mis tegutseb endise Kohtla kaevanduse territooriumil. Allmaamuuseum ja Rikastusvabrik on Eesti Kaevandusmuuseumi ligitõmbavaim ja põnevaim atraktsioon, mille moodustavad endised kaevanduskäigud kogupikkusega 1 kilomeeter. Allmaaretke jooksul astutakse läbi erinevatest kaevurite maa-alustest töö- ja puhkepaikadest ning lõhkeaineladudest, sõidetakse tõelise maa-aluse kaevurite rongiga ja tutvutakse mitmesuguse maa-aluse tehnika ning kaevandustehnoloogiatega. Igal aastal detsembrikuus aga muutub Kaevandusmuuseum Mutimaaks. Mutimaa on üks igati vahva, lõbus ja ainulaadne koht, kus nii lapsed kui ka vanemad saavad õppida palju uut ja huvitavat Ida-Virumaa kõige väärtuslikuma maavara põlevkivi kohta. Mutimaa külastusele paneb punkti kaasahaarav MUTIMETROO sõit, mida ei saa kuskil mujal kogeda, kui ainult Mutimaal!

Eesti Kaevandusmuuseumi juures asuv Eesti Looduskaitseseltsi kivituba

Foto: idaviru.ee

Kivituba on üks põnev koht kõikidele aardejahtijatele. Tegemist on kogenud giidi ja endise mägironija Enn Käiss'i poolt 54 aasta jooksul kogutud mineraalide ja fossiilide erakollektsiooniga, kus on hetkel rohkem kui 1500 näidist 73 riigist ja kõigist maailmajagudest. Kivitoas saab mängida „Kalliskivide kaevandamise õnnemängu" ja näha demoesinemist „Ehtsa kulla väljauhtmine kullaliivast" ehk tegevust, kus meie oma liiva sisse on poetatud kümmekond terakest ehtsat Soome kullaleiukohtadest pärit kullaterakest. Kasutades ehtsat kullauhtmispanni tuleb need sealt uuesti välja uhta. Laste õnnemängu kalliskivikaevanduse puhul on liivakasti poetatud ehtsate vääriskivide kilde ja neidki saab sealt otsida väikese kühvlikesega.

Iisaku Kihelkonna Muuseum

Foto: idaviru.ee

Iisakumaa eripäraks peetakse omapärast rahvast, kelle keel, aineline kultuur ja kombedki erinevad tunduvalt nii eestlaste kui venelaste omadest. Iisaku Muuseumi erinevates ruumides paiknev püsiekspositsioon tutvustab ümbruskonna ajalugu ja kultuuripärandit kiviajast kuni tänapäevani. Peale püsiekspositsiooni korraldatakse muuseumis mitmeid ajutisi näitusi ja õppeprogramme nii lastele kui ka täiskasvanutele. Hetkel on muuseumis väljas näiteks tuletõrjeautode näitus. Lastele ja peredele on suvevaheajaks valminud muuseumiseiklus, kus läbi eksponaatidega tutvumise saab ülesandeid lahendades seigelda läbi muuseumi - tasuks on muuseumi meene ja hulgaliselt tarkusi. Igal suvisel vaheajal saab muuseumis näha mõnda Heli Männi mänguasjade näitust - nii ka seekord, olemas on ka mängunurk.

Avinurme Puiduait

Foto: idaviru.ee

Avinurme on tuntud oma puidust nõude, tünnide ja laastukorvide poolest, seetõttu on igati loogiline, et seal asub ka puiduait ehk turismikeskus, mis tutvustab kohalikku puidust käsitööd. Lisaks erinevate puidust toodete imetlemisele ja ostmisvõimalusele saab ka ise proovida korvi punumist, laastust kaunistuste meisterdamist, puidule maalimist või puidust nõudega präänikute või leiva küpsetamist. Puiduaias saab pidada ka laste sünnipäeva koos mõnusa sünnipäevalauaga ning juhendaja näpunäidete saavad lapsed valmistada endale omapäraseid mänguasju. Kui kõht läheb tühjaks saab iga külastaja puiduaias mekkida värskelt küpsetatud leiba, Peipsi kala, Alutaguse metsa ande ja maitsvat kohvi. Igal aastal toimub seal ka meeleolukas kohalik sündmus Avinurme Tünnilaat.

Kõikide Seiklusmaa uudistega saab ennast kursis hoida aadressil www.idaviru.ee või Facebookis Ida-Viru Sõbrad lehel.

Rõõmsate Laste Festivali kohta vaata SIIT!

Jaga
Kommentaarid