Tänasel terviseameti pressikonverentsil rääkis terviseameti peadirektori kohusetäitja Mari-Anne Härma, et kriteeriumid, mille põhjal hinnatakse riigis valitsevat olukorda on 14 päeva haigestumus, haiglas olevate inimeste arv ning juhitaval hingamisel olevate inimeste arv.

Lisaks hoitakse silma peal sellel palju Eestis elaniku kohta teste tehakse, milline on positiivsete testide määr ja haigestumise kiirus. "See peegeldab tervishoiusüsteemi võimekust," ütles Härma.

Tervishoiusüsteemil võib tekkida raskusi juhul, kui riigis on 100 000 elaniku kohta haigestunuid rohkem kui 25. "Teisisõnu, et erinevate asjaolude kokkulangemisel üle-eestiliselt on haigestumus rohkem kui 300 inimest kahe nädala jooksul," ütles Härma.

See tähendab, et haigestunud ei tule piiritletud kollete arvelt ja teadmata nakkusallikatega inimeste arv suurenenud ning lisaks on suurenenud ka haiglasolevate inimeste arv.

Avalike ürituste korraldajatele on ette antud pikk nimekiri nõudeid, millest tuleb kinni pidada. Kõik sõltub siiski sellest, milline on epidemioloogiline olukord riigis. Et üritused saaksid toimuda, peab see olema hea.

"See lõplik hinnang epidemioloogilise olukorra kohta kujuneb tulevase paari nädala järel. Sõltub kuidas Tartus olukord kontrolli alla saadakse, kui palju tekib lisakoldeid ning kuidas need Eestis hajuvad," selgitas Härma.