Oma välimuselt ja kasutuskogemuselt meenutab telefon väga Huawei Mate X-i, mida tutvustati juba eelmisel aastal, kuid mille kättesaadavus Euroopa turul väga piiratud oli. Uus telefon on Eestis kättesaadav aga juba märtsi lõpust.

Hind saab aga olema kõrge - soovituslik müügihind on 2499 eurot. Hinna ajab kõrgeks telefoni ekraanitehnoloogia, milles kasutatav materjal on Huawei mobiiliosakonna juhi Richard Yu sõnul kolm korda kallim kui kuld.

Võrreldes Huawei Mate X-iga suuri erinevusi ei olegi - seadmel on jätkuvalt 5G võimekus, nüüd pisut parema Kirin 990 5G kiibi toel. Samuti on uuendatud hingedesüsteemi, mis katsetamisel tundub vastupidav ja üpris töökindel.

Pisut murettekitav on küll see, et Huawei sõnul koosneb kogu hingesüsteem vähemalt sajast erinevast osast, mis tähendab seda, et võimalikke purunemiskohti on palju. Lubatakse aga, et hinged on vastupidavad ning katsed näitasid, et koguni 30 protsenti enam kui titaanisulamid.

Süsteem ise avaneb selle tagumisel kaanel oleva klambri abil, kui tahta telefon uuesti kokku voltida, siis ühtegi nuppu vajutama ei pea, vaid tuleb ekraan lihtsalt kokku suruda.


Ekraanid on aga ilusad ning mulle isiklikult meeldib Huawei volditava telefoni disain rohkem kui Samsungi oma. Mate Xs-i ekraan volditakse seadmest väljapoole, mitte sissepoole kokku nagu Samsung Galaxy Foldil. Kokku voldituna on ekraanidiagonaal 6,6 tolline, lahti voltides täidab telefon aga 8-tollise tahvelarvuti aset.

Huawei Mate Xs
Huawei Mate Xs

Huawei Mate Xs

Huawei esindajate sõnul on uue telefoni puhul üheks kõige tähelepanuväärsemaks iseloomuomaduseks grafeenist jahutussüsteem, mis võimaldabki suuresti telefoni kokku voltimist ning uued 5G antennid, millest aga Eestis vähemalt esialgu midagi kasu ei ole. Positiivne on ka laadimistehnoloogia, mis on jäetud samaks kui Huawei Mate X puhul ja võimaldab koguni 55 vatist kiirlaadimist.

Telefonil on Leicaga koostöös arendatud nelikkaamerate süsteem - 40MP põhikaamera (lainurk, f/1.8), 16MP ülilainurk (f/2.2), 8MP telefoto kaamera (f/2.4, OIS) ja 3D sügavuskaamera. Esikaamerat telefonil ei ole, kuid ennast on võimalik pildistada sama tagakaamera abil, selleks on vaja seade vaid kokku voltida ning seadme tagaküljele jäävalt ekraaniosalt ongi võimalik vaadata, milliseks pilt kujuneb.

Huawei Mate Xs

Loomulikult on üheks peamiseks küsimuseks Euroopa klientidele see, millist tarkvara seade kasutab. Telefonil on EMUI 10.0.1 tarkvara, mis on arendatud Androidi vabavara põhjal. See tähendab, et Google Play poodi ja Google'i rakendusi telefonist ei leia. Nende asemel on Huawei enda rakendustepood AppGallery, millega tootja viimasel ajal kõvasti vaeva on näinud.

Huawei on samuti palju arendanud just telefoni tahvlirežiimis kasutamiseks mõeldud funktsioone. Näiteks saab korraga kasutada vähemalt kaht äppi ning seejuures näiteks nende vahel tirides liigutada faile, täpselt nagu arvutis. Kui sellest ei piisa, saab avada veel kolmandagi rakenduse korraga, see ilmub liigutatavas aknas.

Ajakirjaniku reisikulud telefoni esitlusele tasus Huawei.