Kätt südamele pannes tuleb öelda, et pole mingi üllatus, et just need meeskonnad finaali jõudsid. Põhiturniiri võitnud CSKA on näidanud maailmatasemel mängu, neil on superväravavaht, väga kindel kaitse, teravad ründajad – ja mis vast kõige põhilisem, nad jõuavad terve mängu lakkamatult vastase mängu lõhkuda. Halastamatult. Mõnede arvates pole CSKA mängus ilu ollagi, aga edu see toob.

Hooaja eel Avangardi peatreeneriks saanud kanadalane Bob Hartley on oma mehed pannud mängima nö NHL-i hokit – kiirused on meeletud ja palju tehakse pealeviskeid. Enamuse hooajast see toimis, vahepeal tulid sisse ka väikesed mõõnaperioodid. Kuid veelkord – finaalis on nad igati õigustatult.

Loodetavasti on CSKA ja Avangardi meestele jäänud eriti pärast kurnavaid poolfinaalseeriaid veel vajalikul määral energiat ja tahtmist, et kujundada finaalmängud meeldejäävateks vaatemängudeks.
Tegelikult väärinuks mõlemad poolfinaalseeriad vabalt ka finaali nime. CSKA sai põlisest rivaalist Peterburi SKA-st jagu alles 4:3, mis juba iseenesest räägib suurest võitlusest. Aga samas – kordagi ei tekkinud sellist tunnet, et SKA võiks selle seeria võita. Moskva „armeelased“ ei lasknud sellel tekkida ja võitsid kõik mängud kodujääl kindlalt.

Omsk ja Ufaa Salavat Julajev andsid äärmiselt dramaatilise etenduse, iga mäng oli šedööver ja neid oli kokku kuus. Isegi Omski juhendaja Hartley tunnistas, et ei tahtnud, et mängud lõppeksid. Ehkki Omsk oli igas kohtumises domineerivam ja tegi rohkem pealeviskeid, suutis Ufaa kaks mängu võita – neil näitas inimvõimete piiril supermängu lühikesekasvuline soomlasest väravavaht Juha Metsola. Ja seeria lõppes nii, millest võiksid dramaturgid õppust võtta – viimaseks jäänud kuuendas mängus selgus võitja kolmandal lisaajal, täpsemalt 110. minutil ja värava viskas mees, kes viimati skooris novembris 2016! Midagi enamat soovida oleks väga utoopiline.

Mõni mõte ka eelseisvast finaalseeriast. Las nad „paugutavad“ ikka maksimaalsed seitse mängu, milleks leppida vähemaga. Fännid ihkavad seda väga. Väikese eelise annaks siiski CSKA-le, neil on pisut pigem pink, peatreener Igor Nikitin saab ja teeb väikeseid vangerdusi pea iga kohtumise eel. Omski trump on kõikenäinud peatreener ja väga ühtlane koosseis ning vahepeal vigastustega väljas olnud mehed peaksid finaaliks kõik jälle rivis olema. Seega – CSKA võidab 4:3, aga kui karika võtab ära Omsk, siis suurüllatuseks seda lugeda ei tohiks. „Nulliga“ või näiteks 4:1 ükskõik kummale poole finaal küll lõppeda ei tohiks, see oleks paras pauk. Aga selliseid märke praegu õhus pole!

KHL-i finaalseeria neli esimest mängu on nähtavad TVPlay Sports ja TVPlay Sports+ kanalitel ning veebis https://tvplaypremium.ee/live 13., 15., 17. ja 19. aprillil. Kommenteerivad Kaido Kadak ja Vallot Pukk.