Esmapilgul tundub inimesele, kes ei ole selle alaga varem kokku puutunud, et ta ei suuda mitte kunagi selliseid poose või harjutusi sooritada. Kuid akrojoogas ei loe ei füüsiline vorm, keha suurus ega varasem jooga või akrobaatika kogemus – lennata ja lennutada suudab igaüks ning kesksel kohal on usaldus ja tehnika. Igaühele leidub akrojooga tunnis oma meelepäraseim roll: saad valida lennutaja ehk baasi, lendaja ehk linnu ja toetaja ehk spotteri rollide vahel – igas rollis peituvad oma võlud ja väljakutsed. Baasi ülesanne on toetada lindu harjutuste sooritamisel. Linnu ülesanne on täielikult usaldada baasi, spotterit ja iseennast, et suuta sooritada eelnevalt kokkulepitud asend või asendid. Spotteri ülesanne on pakkuda baasile ja linnule turvatunnet ja julgustust, suunata ning julgustada neid. Pühendunud ja kogenenud akrojoogatajad suudavad erinevate asendite seeriaid ka ilma eelneva kokkuleppeta sooritada, jättes ainsaks suhtluskeeleks kehakeele.

Akrojooga liikumine toob kokku väga erinevate alade esindajaid. Gruppides saavad kokku arstid, treenerid, õpetajad, IT-spetsialistid, koolitajad, professionaalsed tantsijad, juhid, teenindajad ja paljud teised – inimesed, kes töötavad inimestega. Mis ühendab neid, kes muudes olukorras võib-olla ei kohtuks teineteisega mitte kunagi? See on soov mõista iseenda keha, meelt ja vaimu ning seeläbi mõista paremini ka teisi inimesi.

Miks on akrojooga oluline praktika, kui töötad inimestega?

Akrojooga alustalad on avatus, usaldus, koostöö, pühendumine ja tasakaal. Need samad väärtused on inimestevahelise suhtluse aluseks. Avatus uute kogemuste, teiste inimeste eripärade ja oma piiride ületamise suhtes. Usaldus iseenda ja teise, teinekord täiesti tundmatu inimese suhtes, kellega astud lähedasse ja väga intensiivsesse kontakti.

Koostöö kolme osapoole vahel on akrojoogas tähtsaim. Koostöö avaldub selges ja ausas suhtlemises, sest üheltpoolt peavad kõik kolm akrojooga harjutamise osapoolt selgelt väljendama oma soove ja soovitusi, et kõik tunneksid ennast turvaliselt ja mugavalt, samas kannavad kõik hoolt ka selle eest, et väljuda oma mugavustsoonist ning ületada sisemisi barjääre, et õppida ja kogeda uut. Akrojooga praktikas oled tihtipeale sõna otseses mõttes jalad ülespidi ning iseenda ja ümbritseva taju muutub tänu sellele kardinaalselt – vasak muutub paremaks, ülemine muutub alumiseks – just sellises kontekstis on ääretu tähtsusega koostööpartnerite empaatia, täielik pühendumus, füüsiline ning vaimne kohalolek ja selge eneseväljendamine, saavutamaks tasakaalu. Väljakutse muutub veel põnevamaks, kui koostöö toimub mitme grupi või paari vahel, kes mängides on üheskoos harjutuste sooritamisse kaasa haaratud.

Akrojoogas ilmnevad ja toimivad selged grupidünaamikad. Tihtipeale liitutakse akrojooga grupiga üksinda, vahel tullakse koos kindla partneriga. Kuid siiski on akrojooga grupp peamiselt seni võõrastest inimestest koosnev heterogeenne, ehk mitmekesine inimkooslus. Seetõttu läbitakse kõiki grupi arengu etappe: kujunemine, konflikt, kohanemine ja koostöö. Tänu tihedale füüsilisele kontaktile on nende etappide läbimise intensiivsus tavapärasest suurem, mis on huvitav ja õpetlik võimalus teadliku kogeja jaoks. Olles veel algaja praktiseerija satud akrojoogas tihtipeale ka õpetaja rolli, sest erinevatesse väikestesse gruppidesse võivad kokku tulla inimesed väga erineva kogemusega. Seeläbi on õppimise võimalusi veelgi suurem.

Akrojooga on sobiv praktika nendele inimestele, kes teadvustavad oma huvi iseenda, teiste inimeste ja grupi kujunemise vastu. Olenemata füüsilisest vormist või varasemast kogemusest, võib akrojooga praktikat soovitada igaühele, kes töötab inimestega ning soovib leida tasakaalu kehas, meeles ja vaimus. Andragoogina soovitan akrojoogat ka kõikidele täiskavanukoolitajatele, sest just meie töö on täis väljakutseid, mida aitab uue vaatenurga all mõtestada akrojooga.

- Georgi Skorobogatov ja Piret Kasak

Georgi Skorobogatov on haridusteaduste magister ning kutseline täiskasvanute koolitaja-andragoog. Tal on 8 aastat täiskasvanute koolitamise alast kogemust ja ta on Tallinna Ülikooli Andragoogika osakonna külalisõppejõud. Georgi harrastab akrojoogat Piret Kasak'i juhendamisel alates 2014. aasta veebruarist ja huvitub selle ala seosest täiskasvanute õppimise ning õpetamisega.

Piret Kasak on on treenerina tegutsenud 15 aastat. Ta on omandatud Eesti Võimlemisliidu aeroobikatreeneri kvalifikatsiooni ja AEA (Aquatic Exercise Association) vesiaeroobika instruktori litsentsi. Piret on üks vesiaeroobika ala populariseerijatest, ta lööb kaasa vesiaeroobikafestivalidel üle Eesti ning osaleb koolitajana vesiaeroobika koolitustel. On täiendanud ennast jooga-, pilatese – ja tantsuõpingutega ning on Shiki meetodi treener. Akrojoogaga tegeleb aasta 2013 augustist.

Alates aprillist 2014 juhendavad Piret ja Georgi akrojooga gruppe spordiklubis ViimsiSport. Rohkem akrojooga kohta saad lugeda AcroYoga.ee lehel.