Praamiga saarele jõudnud, on kõik meeldivalt aeglustunud ja seega on aega sisse vaadata Heltermaa sadamas suurde kaunisse hoonesse, mis oli kunagi kõrts, täna Hiiumaa käsitöömaja, kust leiab kõike, mida saarel toodetakse, alates saare kõverate puude mööblist kuni saare õhuni välja, vürtse, kadakaseid soolasid.

Peatuda tasub Suuremõisas, suviti on ametikool lahti ja saab kiigata mõisahoonesse, üllatavaid taimi on salaaias. Keha kinnitada saab restoranis Padakonn ja kellel kaasas koer, siis ka tema peale on seal eri menüüga mõeldud.

Kärdlas tasub kindlasti sisse astuda kohvikusse Kala ja võrk, neljapäeval saab kalasuppi, alati ka head saare leiba. Paari sammu kaugusel saab endale teha klaaspärleid või keerata klaasniiti klaasipangas.

Kui on aeg sisseostudeks, siis Coop on koht, kust leiab kõike, ka riiulid saare toodanguga, mille pakenditel on Hiiumaa tüüpiline korendusaed disaini pandud. Ärge laske end eksitada Pitsu poe nimest, aga sees saate osta erilise sääsekaitse ja hiidlase sokid. Tasub sisse astuda.

Vabriku väljaku kõige kaunimas majas on muuseum, seal saab ülevaate ka hiidlaste eripärast seepide näol ja tutvuda mõisakultuuriga. Väljas on ka pildid ja tassid kunstnikult Liia Lüdig-Algverelt, rõõmsameelsem ja värvirohkem ei saa ollagi!

Kõige uuem asi saarel on Tuuletorn Käinas, 6 korrust Hiiumaa algusaegadest kuni päikeses sätendava tuulehaugini terrassil välja, iga korrus täis huumorit. Seal saab end ka loojana tunda, sest ise saab välja kutsuda nii vihma kui äikest.

Kala tuleb kindlasti ära proovida! Kes vara üles saab, võib isegi kaluritega merele minna (Hiiumaa kataloogis on kontaktid) või kell 9 Orjaku sadamasse kala ostma minna või vaatama, kuidas seda ostetakse, mis on omaette elamus. Minu elamuseks oli tuulehaugi püük ja vaatamine, milline see kaluri töö tegelikult on. Kuigi kalur ise ütleb - puhas rõõm.


Iga ilmaga on lihtsalt lõõgastav minna Sääretirbile jalutama, olge sõbralikud sealsete hobuste vastu ja imetlege taimi ja vaadet.

Kindlasti tasub sisse astuda Merekaubamajja Ristna poolsaarel, seal on mere poolt välja visatud asjadest õnnestunud kokku panna täielikud sektsioonid toiduainetest riideesemeteni, alkoholipudelitest rääkimata. Sealt edasi tasub ära vaadata ka Ristna tuletorn ja Hõbekala disainrestoran.


Avatud on näitus Reigi pastoraadis, juba hoone ise tasub külastamist ja kindlasti ka Reigi kirik ise, mille Aino Kallas on pannud tallele ka kirjandusse.

Ei saa mööda Kõpust, ikkagi Läänemere üks võimsamatest tuletornidest. Teel Tahkunale tasub peatuda orhideepeenra ääres. Kui Militaarmuuseumist Ain Tähiste ise kohal on, on kõige lõbusam, aga ka muidu on seal hulganisti imestamisväärset vaatamist.

Restoran Kork pakub hea söögi kõrvale šampanjasid ja veine, seal juures on ümbrus selline, et viib tavaargipäevast kindlalt välja.

Vaata suurt galeriid Thea elamustest Hiiumaal: