Riikidest, kus nakatumiskordaja on üle 16, tuleb saabujatel teha Eestisse jõudes koroonatest. Neile kehtib ka 14 päeva pikkune eneseisolatsiooninõue ning seejärel tuleb neil teha uus test.

Nakkuskordaja on 14 päeva jooksul tuvastatud koroonaviirusesse nakatunute arv 100 000 elaniku kohta. Vaata siit reaalajas uuendatavalt kaardilt, missugune nakatumiskordaja parasjagu riikides on.


Valitsuse erakorralise otsuse järel on alust arvata, et seetõttu hääletatakse maha ka opositsiooni esitatud eelnõu välistööjõu kriisi lahendamiseks, mida kutsuti riigikokku arutama täna kell 12 erakorralise istungjärguna.

Kuidas saadi nõusse EKRE? Nimelt saab EKRE Martin Helme sõnul vastutasuks sügisel menetlusse toodava eelnõu, millega karmistatakse üliõpilaste saabumist ja nende pere asumist Eestisse. Samuti lühendatakse sellega hooajatööliste Eestis viibimise pikkus 9 kuu pealt kuuele. Samuti kehtestatakse neile vastava eriala keskmise palga maksmise nõue.

Peaminister Jüri Ratas teatas peale nõupidamist, et Eestisse töötamise või õppimise eesmärgil tulijail tuleb täita järgmisi tingimusi:

-Eestisse tulekul ei esine koroonaviiruse haigusnähte;

-Kui inimene tuleb riigist, kus nakkuskordaja* on alla 16, siis ta võib siseneda Eestisse piiranguteta. Kui inimene tuleb riigist, kus nakkuskordaja on üle 16, siis

• koostöös tööandja/õppeasutusega peab talle olema tagatud transport Eestisse, riigisiseselt, elamine 14-päevase isolatsiooni ajal ning testimine saabumisel ja isolatsiooni lõpus;

• ta võib töötama/õppima asuda alates 15-ndast Eestis viibimise päevast eeldusel, et tema isolatsiooni lõpus tehtud koroonaviiruse test on negatiivne.

Võttes arvesse Euroopa Komisjoni soovitusi, võib Eestisse siseneda kõikidel eesmärkidel Euroopa Komisjoni teatises toodud riikidest ilma piiranguteta, kui sealne nakkuskordaja on alla 16. Kui inimene tuleb Eestisse riigist, kus nakkuskorda on üle 16, peab inimene viibima 14 päeva jooksul isolatsioonis. Euroopa riikide suhtes kehtib lisapaindlikkus: neist võib Eestisse isolatsiooni kohustuseta tulla ka siis, kui sealne nakkuskordaja on tõusnud kuni 10% võrra.

Valitsuse uuendab 16. juulil välisüliõpilaste ja hooajatöötajate Eestis toimetamise tingimused. Lähtutakse järgmisest:

Eestikeelsetel õppekavadel õppimine on tasuta. Välisüliõpilase pereliikmetest võivad Eestis viibida vaid üliõpilasest üksikvanema alaealised lapsed. Kui välisüliõpilane eksmatrikuleeritakse kas omal soovil või kõrgkooli algatusel, siis tema elamisluba üliõpilasstaatuse alusel lõpeb 30 päeva pärast. Piirangud ei laiene üliõpilastele, kes on pärit Euroopa Liidu või OECD riikidest.

Kuni 30. aprillini 2020 võib Eestis hooajatöötajana töötada kuni 180 päeva 365 järjestikuse päeva jooksul. 10 päeva jooksul Sotsiaalministeerium, Siseministeerium ja Rahandusministeerium teevad ettepaneku hooajatöötajate palgakriteeriumide osas.

VIDEO: Urmas Kruuse (Reformierakond): opositsiooni ja avalikkuse surve kandis vilja


Enne valitsuse nõupidamist:

Täna kell 9 algas valitsuskabineti nõupidamine, et arutada võõrtööjõu riiki lubamist.

Opositsioonierakonnad käisid varasemalt välja välistööjõu töölubade pikendamise tänavuse aasta lõpuni, kuid EKRE on selgelt välja öelnud, et lubasid ei tohiks pikendada. “Kui teeme piirid lahti, siis paarikümne aasta pärast on kogu Eesti Ida-Virumaa,” lausus siseminister Mart Helme möödunud nädalavahetusel EKRE kongressil.

Keskerakondlased mõistsid väljaütlemise hukka. "Ida-Virumaa stigmatiseerimine ja inimeste jagamine omadeks ja mitte omadeks on muidugi sellise siseministri poolt ootuspärane, kuid siiski lubamatu," märkis Keskerakonna eurosaadik Yana Toom. "Riigimees peaks tundma rõõmu selle üle, et ka teisest rahvusest inimesed on Eesti poliitikas esindatud. Aga ei, sellega ähvardatakse."

Isamaa juht Helir-Valdor Seeder ütles ERRile, et nende erakond näeb parima lahendusena koroonaeelse olukorra taastamist, kehtestades terviseohutuse nõuded nendest riikidest saabuvale tööjõule, kus viirusnakkuse koefitsent on üle 15.