"Valitsus toetas töörühma poolt välja töötatud ettepanekuid paigaldada termokaamerad Tallinna lennujaama ja Tallinna Sadama Vanasadamasse. Koolide korraldust ei muuda ja suurürituste osas piiranguid ei kehtestata, küll aga paneme täiendavat tähelepanu tervisekaitse jälgimisele," ütles Kiik pärast valitsuskabineti istungit.

Kiik lisas, et Eesti osaleb Euroopa Liidu ühishankes isikukaitsevahendite osas, et tagada, et kinnaste, maskide, respiraatorite jm tervisekaitsevarustus oleks olemas nii meditsiinitöötajatele, inimestele kui ka näiteks lennujaamas jagamiseks.

Kuna Eesti esimene nakatunu saabus Iraanist reisilt Eestisse rahvusvahelise bussiliiniga, on sotsiaalministri juhitav töörühm arutanud, milliseid ennetusmeetmeid bussi- ja rongijaamades rakendada. Kiige sõnul on kaalumisel, kas paigaldada termokaamerad osadesse jaamadesse, aga kindlasti tuleb rõhku panna reisijate ning bussi- ja rongiettevõtete töötajate teadlikkuse tõstmisele, sest ennetus aitab kõige paremini viiruse levikut ära hoida.

Kulub kolm miljonit

Kui palju koroonaviirusega tegelemine maksma läheb? Valitsus täna katteallikateni lõplikult ei jõudnud, kuid kaardistati, mis on erakorralised kulud, milliseid kulusid saab teha tervisevaldkonna vahendite arvelt ja mis on ka täiendav personalivajadus erinevates riigiasutustes.

"Hetkeseisuga on väga vara lõplikke hinnanguid anda. Kolm miljonit on kulud, mis me igal juhul teeme," ütles Kiik ja lisas, et kulud võivad ajas tõusta.

Kui inimene kahtlustab haigestumist koroonaviirusesse, tuleks nõu pidada kas oma perearsti või perearsti nõuandeliiniga 1220. Tõsisema tervisemure (nagu hingamisraskused) korral tuleks helistada hädaabinumbril 112.


Kindlasti ei tohiks minna abi otsima mõne haigla erakorralise meditsiini osakonda, sest sellisel juhul võib inimene võimalikku viirust edasi levitada teistele ruumis viibijatele.