Martin Helme kõne kohaselt on eesti rahval praegu väga rasked ajad. "Meie rahvuslikku iseolemist ei ole viimase 30 aasta jooksul väliste jõudude poolt kordagi nii otseselt ja nii jõuliselt ohustatud kui praegu."

Helme sõnul piiras Eesti valitsus sõna- ja arvamusvabadust viimati nii suurel määral 1934. aasta riigipöörde ajal. Toona lasi Konstantin Päts arreteerida mitusada vastaspartei juhti ja aktivisti ning peatas ebaseaduslikult riigivanema ja riigikogu valimiste protsessi.

Samuti võrdles Helme tänast olukorda Vabadussõjaga, hoiatades, et "kurja hiina haiguse" varjus "proovitakse muuta Eesti millekski muuks kui Eesti."

"Me oleme jõudnud olukorda, kus meie oma riigivõim, kultuuri- ja haridusnomenklatuur on hakanud häbenema ja maha salgama Eesti Vabariiki kui eestlaste rahvusriiki. Samal ajal surudes meile peale võõraid hoiakuid, võõraid ideoloogiaid, võõraid süükoormaid ja võõraid tülisid."

Eilne tõrvikurongkäik oli järjekorras kaheksas sarnane EKRE ja nende noorteühenduse Sinine Äratus poolt korraldatud Eesti Vabariigi aastapäeva üritus. Üritus toimus tänavu tavapärasest väiksemas mahus, osalejatele jagati laiali 250 tõrvikut.