Öpik ütles, et Eesti teine nakatunu lendas 29. veebruaril koroonaviiruse leviku riskipiirkonnast Bergamost Riiga, kust sõitis Eestisse isikliku autoga. Lennu ajal tal sümptomeid ei avaldunud.

Hetkel ei ole terviseametil teada, kui paljud reisijad tulid samalt lennult Eestisse. "Neid andmeid ootame oma Läti kolleegidelt. Lähiajal kindlasti saame need andmed ja siis võtame nende isikutega kontakti, et jagada informatsiooni, et nad on lennul viibinud isikuga, kellel lennu ajal sümptomid veel puudusid, aga kellel tänaseks on diagnoositud nakkushaigus. Nõustame neid, kuidas edaspidi käituda ja võimalikku nakkusohtu vältida," ütles Öpik.

Öpik kinnitas, et nakatunu lähikontaktsetega ehk pereringiga on ühendust võetud, aga nende täpset arvu öelda ei osanud. "Sellega tegelevad nii terviseameti eksperdid kui ka tervishoiuteenuse osutajad," sõnas ta.

Seni, kuni nakatunu lähikontaktsetel koroonale viitavaid sümptomeid ei avaldu, tuleb neil kahe nädala jooksul oma tervist jälgida ja kodus isolatsioonis püsida. Kuidas nad end nakatunuga koos viibides kaitsevad? Öpik ütles, et soovitused, mis on selleks antud nii kodu koristamiseks kui ka viirusesse nakatumise ärahoidmiseks, on sarnased teiste viirushaiguste puhul antavate soovitustega. "Kui lähikontaktsetel tekivad viirusele iseloomulikud nähud, siis vastavalt olukorrale tuleb ühendust võtta oma perearstiga või vajadusel kutsuda kiirabi," sõnas ta.

Jälgimise all ligi veerandsada inimest

Terviseamet suhtleb igapäevaselt 23 inimesega, kes on koroonaviirusesse nakatunutega kokku puutunud. Öpik rääkis, et esimesest nakatusjuhust on jälgimisel üheksa inimest, seoses Läti kodaniku nakatumisohuga koorus välja, et temaga on ühel reisil olnud 14 inimest, keda jälgitakse ja viimase nakatunu kohta andme hetkel puuduvad,

"Suhtleme nendega minimaalselt kord päevas. Me oleme saanud nende inimestega väga hea koostöösuhte, kui neil tekib ka päeva jooksul küsimusi, siis on nad võtnud meiega ühendust," ütles Öpik.