"See võiks tunduda kahtlane, kui tegemist oleks esmakordse annetusega, aga kuna ta on ka varem annetanud, siis tegemist on korduva annetusega ja siin ei maksa seoseid otsida," on Aas veendunud.

"Tegemist oli valitsuse konsensusliku otsusega, seal ühele erakonnale meelehea pakkumine ei aita küll mitte midagi," ütles Aas.

Rahandusminister Martin Helme (EKRE) ütles aga valitsuse pressikonverentil, et nende erakond on lahkete ärimeeste pakutud annetustest keeldunud. "Ma ei taha vastata sellistele küsimustele, et miks te saite või kas see oli seotud mingisuguste otsustega. Pole vaja," põhjendas Helme, miks elatub partei üksnes liikmete annetustest ja riigitoetusest.

See, et kuus kinnisvaraarendajat kaebasid Euroopa Komisjonile Porto Franco odava riigilaenu kohta, on Helme sõnul tavaline ja käibki suurte projektide juurde.

Taavi Aas selgitas Delfile, et need kinnisvaraarendajad võivad samasuguse laenu saamiseks KredExi poole pöörduda. "Kui vastatakse KredExi poolt seatud tingimustele, siis kindlasti on võimalik laenu saada," rääkis ta.

Mis puudutab laenu erakordset soodsust, siis Aas põhjendas, et ka riik on tänaseks saanud väga soodsa laenu. "Praktiliselt null-intressiga ja ma ei näe ühtegi põhjust, miks riik peaks seda laenu kriisimeetmena edasi laenama mingisuguse suure vaheltkasuga. Kuna tegemist on majanduse elavdamise meetmena, tuleb seda teha nii, et see tõepoolest töötaks," selgitas ta.

Helme: laenu võinuks anda ka Patarei projektile

Ka Helme pooldab säärast laenu andmist väga. "Mina olen jätkuvalt veendunud, et KredEx peaks seda raha, mis me lisaeelarves eraldasime, kiiremini ja suuremas mahus välja laenama, et Eesti majandust elavdada.

Helme rääkis, et mida rohkematele ettevõtetele suudetakse turule mõistliku hinnaga laenu pakkuda, seda parem. "Seda vähem on õhus küsimus, et kes sai ja miks sai erikohtlemist. Kui kõik saavad, kel vähegi mõistlik ja toimiv äriplaan ja ei saa praegustes tingimustes laenu peale, aga aasta tagasi oleks saanud, siis ei teki küsimust, et kuidas ikkagi nemad said ja teised ei saa," selgitas Helme.

"Ja ma arvan, et see teema ei ole veel lõpetatud. Oleksin tahtnud, et ka Patarei merekindluse projektile oleks olnud võimalik KredExist raha laenata," avaldas Helme.

Nimelt teatas suurettevõtja Urmas Sõõrumaa septembris, et soovib samuti riigiltläbi KredExi kuni 40 miljonit eurot laenu saada, ent oktoobris selgus, et see raha jääb saamata.

Kredex on seni otsustanud anda erakorralist laenu riiklikult olulistele projektidele neljale ettevõtmisele – 40 miljonit eurot Porto Francole, 100 miljonit eurot Tallinkile, Alexela Gruppi kuuluvale Kiviõli Keemiatööstusele 37 miljonit eurot ja Magnetic MRO-le 10 miljonit eurot.

Hillar Tederi annetused ümber Porto Franco laenuotsuse
1. juulil sel aastal tegi kinnisvaraettevõtja Hillar Teder Keskerakonnale 30 000 euro suuruse annetuse. Teder on vana Keskerakonna rahaline toetaja, kes on seoses sellega ka Edgar Savisaarega samas kohtupingis istunud.


Natuke hiljem, 30 juulil, tegi valitsus otsuse anda Porto Francole käibekapitalilaenu 39,4 miljonit eurot tähtajaga kuni kuus aastat. Intress on 12 kuu EURIBOR pluss kaks protsenti aastas.


Peale valitsuse otsuse tegemist, 9. septembril annetas Hillar Teder Keskerakonnale veel 30 000 eurot.


Hillar Teder on varasemalt andnud Keskerakonnale altkäemaksu ja on seda kohtuski tunnistanud. Ta andis 2015. aastal Keskerakonnale raha, et saada Tallinna linnavalitsuselt endale soodne otsus.


Kohus otsustas Tederi suhtes oportuniteedi korras menetlus lõpetada, ent sellega kaasnes ka 200 000 euro suurune rahaline kohustus.