Krundijaht pealinnas on põhjustanud rahulolematust USA esindajais juba aastaid - kord pandi käsi ette Kadrioru suunas piikamisele, kord välistati kinnistu omandamine Suur-Ameerika tänava rüpes. Ent täna said ameeriklased suure õnne osaliseks: just viimane mainitud pind võõrandati Tallinna omandist riigi varataskusse ning seda just nimelt eesmärgiga anda see riikidevahelise kokkuleppe raames üle Ameerika Ühendriikidele.

Mida arvavad tollest sealsed elanikud?

Kohalikud on pahased

Delfi vestles mitme kohalikuga, keda uuendus jahmatas.

"Aastaid on räägitud, et sellest tehakse korralik spordiplats, kus saab aega veeta pere ja sõpradega. Praegugi nägi juba päris kena välja, aga nüüd..." ohkas üks inimene Delfi reporteriga vesteldes. Teine viitas, et oli ju meedias ka varem juttu olnud, et Tallinna linn paneb käe ette - saatkonnahoone sinna ei kerki.

Tõesti, näiteks mullu suvel ütles kesklinna linnaosavanema asetäitja (praeguseks on ta linnaosavanema kohusetäitja) Anu Aus Delfile, et linnaosa välistab täielikult võimaluse, et ameeriklased Väike- ja Suur-Ameerika vahelise ala endale saavad. Lastestaadionile rajati kogukonnaaed, kus hoovisporti saab harrastada.

Kuidas on nüüdseks siis olukord selline, et välistamise asemel näidati projektile rohelist tuld?

Anu Aus nentis Delfiga suheldes lihtsalt, et olukord on muutunud - tallinlaste teadmata on vahepeal toimunud kauplemine, mille raames andis linn käest superministeeriumi taga asetseva tüki, saades riigilt vastu mitu teist ihaldatud kinnistut.

"Vastavalt Tallinna Linnavolikogu 11. juuni otsusele vahetab Tallinna linn Suur-Ameerika ja Väike-Ameerika kinnistu kuue Tallinnas asuva kinnistu vastu, mida linn saab kasutada erinevate avalike ülesannete täitmiseks, mille jaoks on Tallinna linn ka varem riigilt kinnistuid taotlenud," kirjeldas Aus toimingute tagamaid. "Möönan, et kui linn oli kõnealuse kinnistu omanik, siis oli Kesklinna suur soov ning nägemus rajada sinna spordi- ja/või mänguväljak."

Tegemaks tasa lammutatava ala kadumise, pakub Kesklinna valitsus linlastele võimalust kaasa lüüa uue kogukondliku aia rajamise protsessis.

"Ootame kohalike kogukondade, eeskätt Uue Maailma, Kassisaba ja Veerenni piirkonna elanike ettepanekuid, kuhu neid võiks veel rajada," sõnas Aus, lisades, et linna eesmärgiks on rajada võimalikult palju vaba aja veetmiseks sobivaid alasid.

Asjaolud selgumisel

Täpsemaid detaile, millest kajastuks Suur-Ameerika tänaval elavate inimeste elutingimuste muutmine, välisminister Urmas Reinsalu veel jagada ei teadnud.

"Ehitust kavandab Ameerika Ühendriikide valitsus ning planeerimistingimused tulevad loomulikult Tallinna linnalt," kirjeldas välisminister tulevast ümberkolimisprotsessi. "Täpsemad detailid selguvad alles tulevikus."

Kui tavaliselt on politsei- ja piirivalveametil kombeks (PPA) nõustada saatkondi nende asukohaga seotud julgeolekuohtude suhtes, pole Ameerika Ühendriikide kohalik esindus veel ametkonnaga konkreetsel teemal ühendust võtnud, märkis Delfile PPA pressiesindaja. Mis põhjusel, on PPA-le teadmata ning Ameerika Ühendriikide saatkond sellele küsimusele otsest vastust anda ei tahtnud - ent kuna kõigest räägiti tulevikuvormis, mil Ameerika Ühendriigid kord maa omandavad ja asjaajamisega pihta võib hakata, saab oletada, et kohalike asutustega süvitsi suhtlemiseks on vast veel liiga vara.

"Tahame olla head naabrid"

Et oleks tagatud harmooniline disain ning et arvesse oleks võetud ka kohalik kontekst, kavatseb USA riigidepartemang palgata üle maailma tuntud arhitektuuribüroosid, kes teeksid koostööd kohaliku tasandi ettevõtetega.

"Tahame olla head naabrid. Soovime, et meie kujundus võetaks hästi vastu ja saatkonda austataks uue asukoha parendamisel hästi. Selle saavutamiseks on arhitektuurne projekteerimisetapp läbipaistev ja vastab kõikidele kohalikele eeskirjadele," sõnas Ameerika Ühendriikide saatkonna kõneisik Edward Dunn Delfile.