"Me kõik oleme olnud siin viimasel ajal tunnistajaks sellele, kuidas ametnikud on sattunud poliitilistel põhjustel päris suure surve alla," sõnas reformierakondlane Keit Pentus-Rosimannus täna riigikogus õiguskantsler Madise poole pöördudes.

Seejärel viitas saadik kaudselt kahele augustikuisele juhtumile, kui nii diplomaat Matti Maasikas kui ka politsei- ja piirivalveameti juht Elmar Vaher sattusid konflikti Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna juhtivpoliitikutega: "Esimesena tuleb mulle kohe pähe näide, kuidas üks minister alandab avalikult diplomaati, esitades talle selliseid küsimusi või hüüatusi, et kes sa selline üldse oled, et sa siin mingeid küsimusi küsid. Või teine näide sellest, kuidas ametiasutuse juhti lihtsalt ruineeritakse ja kiusatakse erinevate selliste jällegi menetlustega, et viia ta lõpuks seisu, kus ta tõenäoliselt lihtsalt loobub ja käega lööb.

"Mida sellises olukorras teha? Kuidas põhiseadus sellisele olukorrale vaatab ja kui palju teie olete pidanud selliste teemadega tegelema?" küsis Pentus-Rosimannus õiguskantslerilt.

Madise kostis seepeale, et praegu on tõepoolest mõned töökiusamisega avaldused töös.

"Aga ma mõistan, millest on küsimus ajendatud. Ja siin kommentaariks nii palju, et minu arvates need juhtumid näitavad ilmselgelt, kui targalt on praegu lahendatud apoliitiliste ametite ja inspektsioonide loomine, liitmine, sulgemine, nende juhtide valik, nimetamine ja vabastamine," sõnas õiguskantsler. "Ameteid ja inspektsioone loob, liidab ja kaotab riigikogu. Minu arvates on see absoluutselt õige ja kui teile tohib soovitada, siis ärge seda õigust enda käest ära andke. Teilt tahetakse see ära võtta, soovitan üheksa korda mõelda ja siis mitte anda."

Madise lisas, et mis puudutab peadirektorite nimetamist ja vabastamist, siis ttema arvates on ääretult oluline, et need otsused jääksid riigimehelikuks: kaasatud oleks riigikogu ja otsused teeks valitsus tervikuna, mitte üksainus minister.

Veel rõhutas õiguskantsler, et nendesse ametisse tuleks valida poliitiliselt sõltumatud kompetentsed inimesed. Ta lisas, et kui ameti või inspektsiooni peadirektoriks või mis tahes teiseks mittepoliitiliseks ametikandjaks on sattunud inimene, kes ei tule oma tööga toime või kuritarvitab talle antud võimu, siis selleks on seaduses ette nähtud selge kord, kuidas olukorda lahendada. "Avalikkus saab sellest teada, ka see lahendus leitakse laiapõhjaliselt ja see ei tohi põhineda poliitilisel suval."

"Nii et minu arvates kõik see, mis on toimunud, need näited, mis on Eestis aastate vältel kogunenud, kinnitavad, et võimu kontsentreerimisele suunatud nn riigireformi ideed on kahjulikud," ütles Madise.