Eesti Päevaleht kirjutas täna, et koroona üks valusamaid murekohti on proovide võtmine. Terviseamet möönis eile, et järjekorrad ulatuvad sadade inimesteni ja kiirabibrigaadid, kes proove võtavad, on tohutult üle koormatud. Näiteks Tallinnas on neid brigaade kolm, kes ei jõua füüsiliselt võtta kõigi isegi piisava kahtlusega patsientide proove, sest iga väljasõit tähendab erivahendite, maskide, kinnaste jms vahetamist.

Terviseameti erakorralise meditsiini osakonna juhataja Martin Kadai ütles täna, et kuna brigaadid on niivõrd ülekoormatud, on amet teinud otsuse, et senisel moel proove enam ei võeta. "Edaspidi on oluline ressursisäästlik lahendus, et me keskendume ainult raskematele haigusjuhtidele. Inimesed, kes ootavad täna oma proovivõtu järjekorras teenindatakse lõpuni, aga edaspidi tuleb kiirabi vaid siis, kui inimene kuulub riskirühma ja talle on näidustatud proovi võtmine," sõnas Kadai.

Saaremaal on nakatumiskolde tõttu proovivõtmiseks püsti pandud nn drive-in, kus on võimalik teenindada palju rohkem piisava viirusekahtlusega patsiente. Kas selliseid proovivõtu punkte on plaanis ka mandrile rajada?

"Terviseamet sellist korraldust ei poolda. Peame arvestama teatud riskiga. Jätkuvalt kehtib loogika, et terveid inimesi ei ole mõtet testida - see tekitab inimestel vale turvatunde, kui ta saab teada, et ta hetkel ei ole koroonaviirusesse nakatunud, aga see ütlebki ainult selle hetke kohta," ütles Kadai.

Tema sõnul peaksid kõik inimesed mõtlema nii, et olenemata sellest, kas tal on koroonaviiruse, gripi või mis tahes ägeda hingamisteede nakkuse sümptomid, tuleb toimida samamoodi - hoiduda kontaktist teiste inimestega ja püsida kodus. Kadai lisas, et ka kodune ravi ei erine.

Terviseamet on valmis piirkonnahaiglaid aitama

Saarte Hääl kirjutas, et Kuressaare haigla pole saanud terviseametilt vastust abipalvetele kiirabibrigaadi toetamise osas ja veninud on ka koroonaproovide vastused.

Kadai kinnitas, et terviseamet on valmis piirkonnahaiglaid aitama, kuid abipalve tuleb suunata otse nendele. "Me leiame täna lahenduse, kui haiglal pole isikukaitsevahendeid, vajadusel leiame ka lisapersonali, keda sinna suunata teistest haiglatest," ütles ta.