Kuigi esialgne kokkulepe oli eile rahandusminister Martin Helmega vestelda Delfi stuudios saates "10 minutit", siis kahjuks tühistas Helme kokkuleppe tund enne võtet. Põhjuseks Mart Helme umbusaldushääletus riigikogus. Niisiis läks mägi Muhhamedi juurde. Leidsime rahandusministri riigikogu puhvetist ja küsisime ka riigikogus arutlusel olnud alkoholiaktsiisi muudatuste kohta.

Kui palju on alkoholiaktsiisi langetusega planeeritud riigieelarvesse tulu, Martin Helme konkreetselt öelda ei saanud. Ta sõnul on rahandusministeeriumis tehtud mitmed arvutused eri stsenaariumitega. Kõige negatiivsem neist prognoosib tehtud muudatustega Eestile rahalist kahju nelikümmend miljonit, kõige positiivsem aga kuuskümmend miljonit eurot. "Aga need on äärmused," ütles Helme, et kõige tõenäolisem on tulude laekumisega jõuda nulli. "Lootus on, et laekumised on paremad. On prognoositud, et alalaekumine on [sellel aastal] kümme-kaksteist miljonit ja järgnevatel aastatel kolm-neli miljonit plussi," lausus rahandusminister.

Arstide liidu soovitusel alkoholiaktsiisi mitte langetada on Helme sõnul vaid pool tõde. Aktsiisipoliitikal oli ta sõnul negatiivne mõju tarbimisele ning veerand ära joodud alkoholist tuleb Eestisse praegu ta sõnul piiri tagant.

Teaduse rahastamise eesmärk Helme sõnul kadunud ei ole. Seal peab ta presidendi juures peaministri antud allkirjast olulisemaks koalitsioonileppessegi kirjutatud sihti "et teaduse rahastamisel tuleb liikuda ühe protsendi poole." Millal aga see üks protsent kätte jõuab? Selle kohta vastas Helme: "Siis, kui raha puu otsas hakkab kasvama." Teaduse rahastamise osas peaks rahandusministri sõnul üle vaatama teadust ümbritseva bürokraatia, mille peaks "ära õgvendama".

"Anname 150 miljonit juurde järgmisel neljal ja selle peale hakkasime sõimata saama," ütles Helme, et kommunikatsioon ei läinud hästi. Kõik teadlased ta sõnul plakatitega ei vehi ning need, kes protestivad, on ta sõnul "vasakpoolne poliitaktiivne väike seltskond, esineb kõigi teadlaste nimel."

Avaliku sektori palgad järgmisel aastal ei tõuse. Küll aga on järgnevatel aastatel sealne palgatõus möödapääsmatu.