Peamininster Jüri Ratas leidis Auvere elektrijaama avamisel mõned minutid, et riigireeturite tabamise teemal kiire intervjuu anda.

Ann-Marii Nergi: kui suureks hindate tekitatud kahjusid?

Peaminister Jüri Ratas: tegemist on ääretult kahetsusväärse ja sügavalt häiriva juhtumiga. Riigireetmine on üks rängimaid kuritegusid ja ma tunnustan kaitsepolitsei, prokuratuuri ja kaitseväe koostööd. Kahju täpset ulatust ei tea praegu keegi, selleks annavad oma professionaalse panuse prokuratuur, kaitsepolitsei ja kaitseväe juhtkond. Lõpliku hinnangu annab skohus.

Kas julgeolekukontrolli kaitseväes oleks vaja suurendada, karmistada?

Arvan, et see juhtum näitas, et meil on olemas hästitoimiv julgeolekukontroll. Avastamine näitab meie süsteemi tugevust. Küsimus on, kui kiiresti see (leke – toim.) avastatakse. Tänane näitas, et rasked lekked on toimunud viis aastat või rohkem.

Selliseid lekkeid on üsna tihedalt välja tulnud…

Meil on selge sõnum, et iga riigireetmine saab selge hinnangu. See avastatakse, küsimus on ainult selles, millal.

Kas see on Venemaa suurem plaan ja värbamine süsteemsem?
Selliseid riigireetjaid on viimase 10-15 aasta jooksul välja tulnud ja kõigil, kellele sellist koostööd pakutakse, peab vastus peab olema „Ei, sellist koostööd me ei alusta“. Päeva lõpus me avastame sellised riigireetjad ja siis on nende elu pea peale pööratud.
Millal teid sellest teavitati?
Teavitati… teatud aeg tagasi, nii nagu need asjad käivad.