Jaak Aab rääkis, et peale eile Hiina tarnijaga sõlmitud suurt isikukaitsevahendite ostu lepingut on täna kulunud palju aega nende Eestisse toimetamise logistika paika saamisele.

„Selle kallal just töötasime eile-täna. Kella 12-ks täna olid pakkumised logistikafirmadelt. Kui keegi kujutab ette, et võtame kuskilt X lennuki ja lähme järgi, siis ei ole see päris nii lihtne. Siis on bürokraatia, Hiina riigi bürokraatia. Logitikafirmadel on need load olemas ja ma loodan, et täna saavad nad välja valitud. Neli suuremat tulid pakkuma ja nad on väga operatiivsed, sest tegemist on riigi tellimusega. Kui ütleme, et on vaja minna, siis nad ka lähevad,“ kinnitas Aab.

Paralleelselt juba suheldakse Hiina kaitsevahendite tarnijaga, kuidas ja millistes kogustes ta toob Eesti tellimuse Šanghai lennuväljale, kus neid siis järjest Eestisse hakatakse lennutama.

„Praegu tarnija-tootjaga räägime läbi just tonnaažid ja kubatuurid, et pakkida kokku esimene lennuk. Kui saame teada, et nüüd on seal Šanghai lennuväljal kogus olemas, siis läheb lennuk järgi,“ sõnas Aab olles tänasel koroonakriisi pressikonverentsil ennustanud, et ehk toimub esimene lend juba tuleval nädalal.

„Töö käibki selles suunas, et saada aru, kui kiiresti tarnija saab selle koguse sinna lennuväljale. Peame tonnaaži ja pakendid välja arvutama, aga räägitakse kolmest-neljast lennukitäiest,“ täpsustas ta.

Selle kõrval käib aga jätkuvalt töö eri suurustes muude hangetega.
„Mulle tuli praegu just sõnum – kirjeldan praegust olukorda – üksik Eesti kauboiettevõte, kes vist ikka sai oma koguse kuskilt Euroopast kätte. Aga ma ei ole enne kindel, kui ta on siin Eestis olemas. Meie ei tee ettemakseid sellistel puhkudel, kui on kaup siin, kontrollitud, et vastab kõigile standarditele, siis maksame. Enne ei maksa,“ seletas Aab.

Ta ütles, et praegustes oludes ei saa lihtsalt mitte ühtki pakkumist niisama tagasi lükata, sest kunagi ei tea „Tuleb ka selliste ettevõtmiste peale minna. Ei taha pahandada Terviseameti peale, kes tegi ka ühe sellise hanke. Nii praegu maailmas käibki.“

„Meil on töös praegu 10-20 tellimust või hanget. Mina olen saanud mõne päevaga 300 meili ja eri meeskonnad jätkuvalt ostivad eri võimalusi,“ seletas ta mahtudes.

Aabi sõnul tehakse järgmise nädala lõpus kokkuvõte seisudest. Ja sõltuvalt olukorrast ostsutatakse, kas on vaja minna ette valmistama veel suurhankeid nagu sel nädalal.

„Vaatame, mis selle nädalaga kokku tuleb. Järgmise nädala lõpus teeme vahekokkuvõtte ja võibolla saame teada midagi Euroopa ühishanke kohta. Seal on Eesti vähemalt kolme nädala varu. Kui teame, et see võiks hakata jõudma kohale siis, kui Hiina tarbed hakkavad otsa lõppema, siis saame sellega arvestada, kui ei tea, siis hakkame ette valmistama järgmist suurt hanget.“