Sotside Tartu piirkonna juht Heljo Pikhof ütles enne läbirääkimisi Delfile, et alles eile õhtul selgus ka nende jaoks, et Reformierakond on lõpuks nõus sotsidega koostööd arutama.

Senise võimu koalitsioonileping oli Pikhofi sõnul üksnes Reformierakonna nägu. "Jäi mulje, et see on Reformierakonna leping, kus Keskerakonna punkte üldse sees ei ole," ütles Pikhof.

Jaan Toots ütles eile, et Keskerakond ilma Monica Rannata on endiselt valmis Reformierakonnaga läbirääkimisi alustama, ent Pikhofi sõnul sotsid sellest end häirida ei lase.

"Koalitsioonileping on ikkagi kompromisside kunst. Seda hirmu ei ole, et minnakse uuesti läbi rääkima. Täna on näha, et koalitsioon on lõppenud ja tagasiteed ei ole," selgitas Pikhof.

SDE ja REF läbirääkimiste algus.

Täna tulevad läbirääkimistel arutlusele linnaplaneerimise, tervishoiu ja sotsiaalküsimused. "Aga loomulikult ka keskkond," ütles Pikhof. "Kõige olulisemad teemad ongi keskkond ja rahvusvaheline Tartu," täpsustas ta.

"Mõtleme teha ka ettepaneku, et linnavolikogu juures oleks alaliselt töös keskkonnakomisjon. Kõik eelnõud tuleks vaadata üle läbi keskkonnaprisma," selgitas ta ja lisas, et ka lasteaiakohatasud tuleks linnas külmutada.

Monica Rand abilinnapeaks?

Heljo Pikhof ei välista ka Monica Ranna koostööd sotsidega. "Monica Rand on meeldiv ja töökas inimene. Kui rääkida, kas Rand jätkab abilinnapeakandidaadina või mitte, pole veel arutanud," ütles Pikhof. Ka teised personaliküsimused ei ole veel paika pandud.

Sotsid mõistsid oma võimalust valitsusse saada juba sügisel, kui kogu Rannaga seonduv juhtuma hakkas. "Kui ta aga ütles, et ta tagasi ei astu - sellest ajast saati tekkis arusaam, et vaatame, mis juhtub," ütles Pikhof.

Et päris kõnelusteks läheb, saadi aru alles eile õhtul. "Me ei osanud arvata, kas oleme need meie või lepivad nad ära," ütles ta.

SDE ja REF läbirääkimiste algus.

Võim vahetub

Eile teatas Reformierakond, et koalitsioon Keskerakonnaga Tartu linnavalitsuses laguneb. Selle on põhjustanud juba oktoobris alguse saanud kraaklemine, kus Keskerakond on püüdnud ametist vabastada parteid esindava abilinnapea Monica Ranna.

Rand aga on kõige kiuste suutnud jätkata oma ametipostil, kuid kui ta erakonnast välja heideti ja partei kohalik juhtkond tahtis teda umbusaldama hakata, panid oravad käe ette ja lõpetasid kogu koostöö.

Nüüd käivad uue koalitsiooni osas läbirääkimised sotsiaaldemokraatide ja reformierakondlaste vahel.