Selgelt ülekaalus olnud küsimused usalduse ning EKRE retoorika kohta tõstatas esmaspäevane umbusaldusavaldus siseminister Mart Helmele, mis ei läinud viie hääle puudumisel läbi.

Umbusaldusavalduse küsimuste-vastuste voorus esitas Helme väite, et peaminister Jüri Ratas küsis lähisuhtevägivalla kahtlusega Marti Kuusiku eksabikaasale tehtud telefonikõne ajal viimaselt küsimusi. Helme ütluse lükkas Kadri Simson pärast selle kontrollimist sealsamas ümber.

Sellest tulenevalt püüti tänases infotunnis korduvalt saada Rataselt vastust, miks Helme tema kohta valetas ning kuidas saab ta teda usaldada. Peaminister aga vastas, et Helme tunnistas oma eksimust ning vabandas.

"Kui sellest küsimusest rääkida sisuliselt, siis ma ei arva, et sellised telefonikõned, ma ei kiida neid kuidagi heaks, ma ei arva, et need on õiged sellises olukorras, kui üks osapool on väga selge rünnaku all, kes on ka kannatanu," ütles Ratas.

"Tõesti, nii nagu ma ütlesin Kuku raadios, ütlen ka täna, et see ei olnud minu initsiatiiv. Ma tulin, kui see kõne oli juba peal, teisest ruumist sinna tuppa sisse. Nii et ma ei kiida seda heaks, ma ei pea seda õigeks. Mart Helme puhul, ma saan aru, on panna väga hea, eks ju, Ratas ja Helme siin vastanduma. Te teate ju hästi, et siseminister selle umbusalduse ajal tegelikult korrigeeris oma vastust ja ütles, et ta sel juhul eksis."

Riigikogu infotunnis vastas küsimustele ka majandus- ja taristuminister Taavi Aas. Kohalviibinud keskkonnaminister Rene Kokalt ühtegi küsimust ei küsitud.

Vaata infotundi täispikkuses: