Eile tõid riigiprokurör ja kaitsepolitsei avalikkuse ette kahtlustuse Keskerakonna, erakonna peasekretäri Mihhail Korbi ja rahandusminister Martin Helme nõuniku Kersti Krachti osas. Jüri Ratas teatas varahommikul, et astub tagasi, uus võimuliit on sündimas Reformierakonnaga. Abielureferendum on laualt maas, ent arutelu selle üle kestab parlamendis - tehnilistel põhjustel - edasi.

Saalis toimuv illustreerib hästi poliitilist peataolekut. Signaalid, mis sealt tulevad, on segased.

Esiteks: peaminister Jüri Ratas teatas möödunud ööl tagasi astudes, et abielureferendumi korraldamisega ei peaks praeguses olukorras edasi minema. Keskerakond tegi istungi alguses vastavalt liigutuse justkui oma sõnade elluviimiseks.

Andrei Korobeinikult tuli soov eelnõu esitaja nimel tagasi võtta. Kuid sellele reageeris EKRE fraktsiooni juht Siim Pohlak, kes teatas, et pole Keskerakonna sooviga nõus. Kuna abielureferendumi eelnõu esitati originaalis Keskerakonna, EKRE ja Isamaa fraktsioonide poolt, jäi see tagasi võtmata, sest selleks oleks olnud vaja kõigi algatajate ühist soovi.

Seetõttu menetleb riigikogu saal eelnõud täna.

Kuid veel enne menetlust tuli suurel saalil lahendada kaks riigikogu juhatuses konsensuse puudumise tõttu konkreetse eelnõuga seotud otsuse küsimust.

Esiteks olid opositsioonierakonnad kaevanud juhatusele seaduste rikkumise kohta abielureferendumi eelnõu menetlemisel põhiseaduskomisjonis. Riigikogu juhatuses toetasid esimees Henn Põlluaas ja aseesimees Helir-Valdor Seeder protestide tagasilükkamist. Teine aseesimees Siim Kallas oli vastu ja seetõttu oli vaja seisukohta suurelt saalilt.

Seda ka peale jõudsasti protseduuriliste küsimuste küsimust hääletati. Otsus langes mööda olemasolevaid võimuliidu ja opositsiooni piire – 49 Keskerakonna, EKRE ja Isamaa saadiku toel jäi peale Põlluaasa ja Seederi seisukoht. Vastu oli 48 saadikut ehk Reformierakond, sotsid ja nendega koos veel kaks isamaalast ning Imre Sooäär.

Teine hääletus toimus juhatuse avalduse üle, kus taheti samuti Põlluaasa ja Seederi poolt hukka mõista opositsiooni obstruktsioon. See kukkus aga läbi, kuna 13 praeguse võimuliidu saadikut (peamiselt keskerakondlased ja kaks isamaalast) jätsid hääletamata.

Seega obstruktsiooni pahaks ei kuulutatud, kuid abielureferendumi menetluseks sai ettekandjaks olev põhiseaduskomisjoni esimees Anti Poolamets protestide rahuldamata jäämise tõttu rohelise tule. Ja Poolamets asuski eelnõud tutvustama puldis...

Jälgi toimuvat otsepildist ja -blogist.