Rootsi dokumentaalsarjas "Estonia - leid, mis muudab kõike" avastavad sukeldujad Estonia vrakist suure augu. Jahmatav leid on keerutanud oletusi, et laeva uputas kokkupõrge alust väljaspoolt tabanud objektiga, mis võis olla Rootsi allveelaev.

Seda oletust peab loogiliseks ka eestlasest ellujäänu Carl Eric Laantee Reintamm, kelle arvates pole Rootsi võimud oma tööd korralikult teinud. Seepärast otsustas ta esmakordselt avalikkusega jagada, mida ta uppuva Estonia pardal koges ja nägi.

Laevast möödus valge kogu

Tollal 26-aastane Laantee Reintamm ärkas Estonia pardal selle peale, et tema kajutikaaslane ei saanud ust korralikult lahti. Kaaslast aidanud, ei saanud ta enam sõba silmale. Vaid mõni aeg hiljem kuulis ta voodis lebades imelikke hääli, nagu oleks laev läbi jää sõitnud. See ei saanud septembrikuus aga võimalik olla. Laantee Reintamm ütles, et järgnesid imelikud mootorihääled, mis meenutasid pidurdamist. Ta märkas, et laev on kergelt kreenis ja jooksis ürginstinkti ajel kajutist välja.

Väliktekile jõudes vaatas ta alla ja silmas mustavas meres valget kogu laevast mööda liikumas. Ta arvas, et ehk võis see olla asi, mis kummalisi hääli tekitas. "Vaatasin, et see oli imelik, et liigub minema ja lained lainetavad sealt üle. Lained olid vaiksed, kuigi muidu oli tuuline, hirmus ja külm. See liikus mööda laeva külge ettepoole ära, ei vajunud," meenutas Laantee Reintamm.

Mõni päev hiljem luges ta pääsenuna Stockholmis uudistest, et õnnetuse põhjustas lahti tulnud visiir. "Seda teatati väga kiiresti, kuigi ei olnud mingit komisjoni tööd toimunud. Mul ei olnud põhjust seda mitte uskuda," nentis Laantee Reintamm.

Rootsi dokumentaalis näidatud avastuse valguses peab ta tõenäoliseks, et meres nähtud valge kogu võis olla allveelaev. Laantee Reintamm meenutas, et kui temaga rääkisid Estonia ehitanud Meyer Werfti laevatehase uurijad, siis küsisid nad talt otse, kas ta nägi vees allveelaeva. Laantee Reintamm seda neile kinnitada ei saanud, aga jäi juba siis mõtlema, et see tundub loogiline.

"Ma jäin lootma, kuna nad ütlesid mulle, et ka keegi teine üleelanutest oli väitnud, et nägi allveelaeva. Ma ei saa teile kinnitada, et ma allveelaeva nägin, aga ma olen uskunud, et neil oli tõenäoliselt õigus. Siis läks asi loogiliseks - miks oli vaja vrakk kinni katta betooniga, mida kunagi pole toimunud, miks ei lasta inimesi sinna ligi, kõikidel kõik keelatud," rääkis ta.

Sellest oletusest on täna dokumentaalis nähtu põhjal rääkinud ka endine riigiprokurör ja valitsuse Estonia huku uurimiskomisjoni juhtinud Margus Kurm. Ta arvab, et kuna Estonia põrkas kokku Rootsi allveelaevaga, siis on Rootsi võimud laevahuku põhjuste kohta valetanud. "Härra Kurmil tundub, et oli õigus," ütles Laantee Reintamm.

Rootsi võimud vassisid

Rootsi politsei ei ole tema arvates korralikku tööd teinud, millest annab kinnitust ka see, et politsei muutis tema tunnistusi Estonia pardal kogetu kohta. Nimelt küsitleti teda telefoni teel, ei antud võimalust märkmeid üle vaadata ega allkirja anda.

Laantee Reintammil on olulised materjalid hoolsalt alles hoitud - nii tema enda ülestähendused, politsei raport kui ka transkript Estonia ehitanud laevatehase esindajatega läbiviidud intervjuust.

Aastaid hiljem sai ta politsei raporti kätte ja nägi, kui teistmoodi on võimud tema nähtu üles tähendanud. Muudetud oli nii seda, kui palju vett ta kajutist põgenedes laevas nägi kui ka teisiti kirjeldatud valget kogu, mida ta meres silmas. "Tagantjärgi oli see suur šokk, et kõik on teisiti, ma oleks küll tahtnud läbi lugeda ja allkirja anda, et on õige," nentis Laantee Reintamm.

Laantee Reintamm ise saab olla kindel selles, mida toona nägi, sest pani 1995. aastal kõik kirja, mida Estonial koges. Kuigi nende mälestuste läbi elamine on raske, on ta valmis oma lugu rääkima ja neid materjale uurijatega jagama, et panustada sellesse, et lõpuks saaks selgust, mis Estonia huku tegelikult põhjustas.

Laantee Reintamm otsustas oma loo rääkida, et aidata läbipaistvamale uurimisele kaasa. Selleks on ta valmis oma kogutud materjale uurijatega jagama, kuid avalikkuse jaoks on seal liiga isiklikke valusaid detaile.

Laantee Reintamme sõnul oleks õiglane lahendus, et Estonia uude uurimisse kaasataks ka katastroofi üle elanud inimesi ja hukkunute lähedasi, samuti ajakirjanikke nagu Rootsi dokumentaalfilmi režissöör Henrik Evertsson. "Kui hakatakse midagi kohapeal uurima, siis peavad nemad olema juures, et meid jälle ei peteta. Nüüd tulgu tõde välja," ütles Laantee Reintamm.

Estonia hukust rääkiva raamatu kaanel on pilt päästeoperatsioonist, kus on näha ka Laantee Reintamm, kes toona oli 26-aastane.

Ta võttis enda sõnul riski, kui Estonia pardal nähtut Evertssoniga jagas. "Ma lootsin, et (dokumentaalis - toim.) tuleb midagi välja ja nüüd kui see (avastus, et Estonia vrakist leiti auk - toim.) tuli välja, seda enam, nüüd ei saa keegi mind panna vaikima. Ma tahan selle asjaga tegutseda, et meie peame juures olema, ma tahan ise selle asja juures olla," ütles ta uurimise kohta.