Põhja prefektuuri kriminaalbüroo narko- ja organiseeritud kuritegude talituse politseinikud pidasid selle aasta veebruarist maini kinni kuus inimest, keda kahtlustati suures koguses amfetamiini tootmises ning levitamises Ida-Virumaal ja Harjumaal.

Läbiotsimistel leiti üle 139 kilo amfetamiini sisaldanud vedelikku, mis on üks suurimaid ära võetud koguseid Eesti narkoturul.

Mullu septembris alustatud mahuka kriminaalmenetluse esimesed avalikud menetlustoimingud algasid tänavu veebruaris. Kriminaalasjas kahtlustatavaid oli kuus, vanuses 33-50 eluaastat. Üks kahtlustatavatest elab Ida-Virumaal, ülejäänud on Tallinna elanikud.

Kahtlustuse järgi käitles jõuk kriminaaltulu teenimiseks suures koguses amfetamiini. 50-aastasel mehel oli võtmeroll amfetamiini tootmisel. Kahtlustuse kohaselt segas ta metsas vedelal kujul amfetamiini selliselt kokku, et sellest tekkis pulbriline aine, mida ta andis edasi inimestele, kes toimetasid selle müügiks Tallinnasse.

Põhja prefektuuri narko- ja organiseeritud kuritegude talituse juhi Rait Pikaro sõnul leiti garaaži läbiotsimisel 139 kilogrammi vedelikku, mis sisaldas 75 kilogrammi puhast amfetamiini.

"Peatasime amfetamiini tootmise mahus, mis Eesti turul on erakordne. Aine kättesaamise kõrval oli samavõrd tähtis kogu kuritegeliku tootmisahela ladviku tabamine ja müügivõrgustiku lõhkumine."

Pikaro hinnangul võinuks ära võetud lähteainetest valmistada vähemalt 200 kilogrammi amfetamiini. „Sellise koguse amfetamiini väärtus tänaval oleks miljonites eurodes, kui arvestada, et tänaval müüdava amfetamiini kangus jääb 30% juurde. Lisaks amfetamiinile võtsime ära grupi liikmetelt suures koguses kanepit, ecstasyt, GHB-d ja metamfetamiini.“