Piiranguteta liikumine Soome ja Eesti vahel kehtib välisminister Urmas Reinsalu sõnul kuni 18. septembrini. Pärast seda rakendub mõõdik 25. Teisisõnu 25 nakatunut 100 000 elaniku kohta, mis täna hommikuse seisuga oli Eestis näiteks umbes 21.

Juhul, kui Eesti nakkuskordaja on 18.septembril rohkem kui 25, hakkavad piirangud ehk testimine ja eneseisolatsioon Soomes olema neile, kes reisivad seal isiklikul eesmärgil. Mitte aga neile, kes käivad tööl.

Täna hakkab südaööst kehtima Lätti reisimisel piirang. Kes sinna Eestist reisib, peab kaheks nädalaks eneseisolatsiooni jääma. Taaskord: nõudel on erandeid. Töö- ja õpiränne on piiranguteta, samuti Läti kasutamine transiidiks ja Valga-Valka vahel kohalikele liikumine.

Kui Eestist tulijal on soov Lätist läbi reisida, tohib ta riigis viibida kuni 12 tundi. Ööbida Lätis ei tohi.

Kui Lätti minna, siis on avalikes kohtades näomask kohustuslik.

Leedu nõustus tõstma näitu, millega piirangud kehtestatakse, 16lt 25le. Sama tegi Soome.

Reinsalu loodab, et õige pea naastakse ka Balti mulli ehk regiooniülese vaba liikumise juurde, kuid seda veel kolm riiki arutavad.

Piirikontrolli ei tule

Piirikontrolli Läti ei kehtesta, mis tähendab, et Eestist Lätti tööle sõitjad hommikusi piirikontrolli ummikud kartma ei pea. Küll aga peab töötajatel olema kaasas töötõend. Need, kes üle piiri lasteaeda või kooli käivad, peavad samuti olema suutelised seda tõestama.

Kahenädalane karantiin ei tähenda seda, et kui on vaja korraks Lätis käia, siis tuleb kaheks nädalaks ka sinna isolatsiooni jääda. Eestisse võib tagasi sõita, kandes näomaski.

Läti kontrollib reeglite täitmist pisteliselt.

Läti territooriumile on võimalik ilma eneseisolatsiooni nõude täitmiseta siseneda järgmistel juhtudel:

  • seoses tööhõivega, kui piiri ületamine on vajalik töö või ameti põhikohustuste teostamiseks ja isikul on tööhõivet kinnitav dokument;
  • lapsehoiuteenuse saamiseks või formaalse hariduse omandamiseks statsionaarõppes eelkooli hariduse tasemel (esitades teenuse osutaja või haridusasutuse väljastatud tõendi);
  • hariduse omandamiseks statsionaarõppes põhihariduse, keskhariduse ja kõrghariduse tasemel, samuti professionaalse suunitlusega haridusprogrammides kunsti ja kultuuri valdkondades (esitades haridusasutuse väljastatud tõendi);
  • saates alaealist õpilast või täiskasvanud erivajadustega õpilast lapsehoidu, lasteaeda, kooli;
  • riigi transiidina läbimiseks (Lätis tohib viibida maksimaalselt 12 tundi, ööbida ei tohi);
  • sugulaste hooldamiseks või matuste korraldamiseks või matusel osalemiseks;
  • arsti määratud tervishoiuteenuse saamiseks Lätis (esitades arsti väljastatud tõendi või saatekirja).
  • Läti valitsus otsustas võimaldada piiriülese töörände jätkumist ja vaba liikumist Valga-Valka kaksiklinnas. Otsus puudutab Valga ja Valka elanikke tingimusel, et eelneva 14 päeva jooksul on liigutud vaid kaksiklinna omavalitsuste piires.


Täiendavad piirangud ei puuduta kaupade vaba liikumist.