Päeva olulisemad arengud:

- Hea uudis lõppevast päevast on kahtlemata see, et ennelõunal avaldatud statistika järgi näitasid haiglaravi vajavate COVID-19 patsientide arvud vähenemist - haiglaravi vajas 134 inimest, neist juhitaval hingamisel oli üheksa. Esimene number on ööpäevaga kahanenud viie, teine kahe võrra. Ühestki surmajuhtumist ööpäeva jooksul ei raporteeritud.

- Hea signaali andis ka positiivsete koroonaviiruse proovide osakaal kõikidest ööpäeva jooksul tehtud testidest - 24 tunni jooksul analüüsiti Eestis 1609 koroonaviiruse testi, millest 1,4 protsenti ehk 23 osutus positiivseks. Viimase kuu jooksul on vaid ühel päeval see näitaja madalam olnud. Uutest juhtumitest peaaegu pooled ehk kümme olid pärit Saaremaalt.

- Juhul kui COVID-19 viiruse levik taandub, toetavad valitsuse liikmed haridus- ja teadusminister Mailis Repsi plaani taastada koolides 15. maist õppeaasta lõpuni vabamas vormis õpe. Samuti võib korraldada gümnaasiumide sisseastumiskatseid. Põhikooli lõpueksameid tänavu ei toimu. Gümnaasiumi lõpetajad peavad tegema kaks riigieksamit. Kuni 15. maini säiliks praegune distantsõpe.

- Terviseamet uuendas testimise strateegiat. Alates 8. aprillist saavad perearstid põhjendatud kahtluse korral suunata testimisele kõiki koroonaviirusele viitavate sümptomitega inimesi sõltumata vanusest ja kaasuvatest haigustest. Inimeste jaoks testimise korralduses muudatusi ei tule: haigestumisel tuleb jätkuvalt pöörduda oma perearsti poole, kes otsustab testimise vajalikkuse üle ning suunab inimese testimisele. Testimisstrateegia uuendamise eesmärk on saada täpsem epidemioloogiline ülevaade viiruse levikust Eestis.

- Täna otsustas valitsus, et võetakse ette inimeste suuremat sorti testimine, et teada saada, kui paljud inimesed tegelikult on COVID-19 haigust põdenud. Sellest võis esialgu jääda mulje, et kõik inimesed suunatakse proovi andma, kuid sotsiaalminister Kiik kinnitab, et test tuleb vabatahtlik ja alguses proovitakse asja vaid Saaremaal. Kui valitud testimisviis Saaremaal end õigustab, siis laiendatakse seda ka mandrile.

- Professor Irja Lutsar tõdes neljapäeva pärastlõunal riigikogu sotsiaalkomisjoni liikmete küsimustele vastates, et tema ja paljud eksperdid ei toeta masstestimist. Lutsari sõnul on masstestimise tulemustes liiga palju müra ja masstestimise puhul saame edaspidi ennast võrrelda vaid riikidele, kes on sedasama teed läinud. Neid riike pole hetkel aga just palju, vaid Island on sisuliselt kogu oma väikese elanikkonna ära testinud või kavatseb seda vähemalt teha.

- Statistikaamet avaldas täna koos mobiilside operaatoritega koostatud Eesti elanike mobiilide andmetel põhineva analüüsi, kus uuriti, kas eriolukorras kehtestatud piirangud ja nõuded on inimeste rändamist vähendanud või mitte. Lühidalt kokku võttes – inimesed on ringiliikumist kõvasti koomale tõmmanud, suurenenud on kodus püsijate hulk, kuid on ka teatud "aga"-sid - näiteks kõige väiksemad olid muutused Narvas, Setomaal, Kohtla-Järvel, Sillamäel ja Paides.

- Soome valitsus otsustas täna, et 16. märtsil tehtud otsused ja tegevusjuhised koroonaviiruse leviku aeglustamiseks ja riskigruppide kaitsmiseks jäävad kehtima vähemalt kuni 13. maini.

- Kahest Euroopa kriisikoldest tuleb õhtupoolikul sõnumeid, mis viitavad, et seal ollakse võitluse tulemustega pigem rahul - Itaalia peaminister Giuseppe Conte teatas, et kuu lõpus võidakse mõnede piirangute leevendamist kaaluda, Hispaania peaminister Pedro Sánchez teatas, et "tuli on saamas kontrolli alla". Viimase ööpäevaga tuvastati maailmas ülekaalukalt enim uusi koroonaviiruse juhtumeid USAs - 20 000 ehk rohkem kui Itaalias, Hispaanias, Prantsusmaal ja Saksamaal kokku.

Loe rohkem otseblogist: