Päeva olulisemad arengud:

- Terviseamet kinnitas õhtul, et esimesed kaks koroonaviirusesse nakatunut on vajamas intensiivravi. Ühe seisund on kriitiline, teisel stabiilne. Mõlemal on vanust üle 50 eluaasta. See on areng, mida kriisijuhtijad ja teadlased kartnud - viiruse vastu võitlemise strateegia nurgakivi on vältida riskirühmade (eakad ja tõsise kroonilise haiguse põdejad) haigestumist ja intensiivravi järele vajaduse järsku kasvu.

- Hommikul avaldatud andmete järgi on Eestis koroonaviirus diagnoositud 306 inimesel, kellest 50 on 60-aastased või vanemad. Sotsiaalminister Tanel Kiik nimetas keskpäeval toimunud pressikonverentsil vanemaealiste nakatumisjuhtumite kasvu "ohtlikuks märgiks". Ööpäevaga tehti 308 testi, millest osutus positiivseks 23.

- Sotsiaalminister Tanel Kiik ja Terviseameti esindaja Ester Öpik tõdesid pressikonverentsil, et kõiki viirusekahtlusega inimesi pole Eestis võimalik testida, sest selleks napib tervishoiuressurssi - nii testimis- kui ka meedikute isikukaitsevahendeid. Kiige sõnul valitseb nende defitsiit üle maailma ja valitsus pingutab, et olukorrale lahendust leida. "Me peame suhtuma isikukaitsevahenditesse väga vastutustundlikult. Kui meil haigestunute arv kasvab ja üha enam inimesi vajab haiglaravi, peame oleme valmis seda abi neile seal ka osutama. Kui isikukaitsevahendid on aga selleks hetkeks otsas, siis me ei saa seda teha," selgitas Öpik.

- Värskelt kaheksas linnas avatud koroonaviiruse testimispunktides oli testitavaid hõredalt. Peapõhjus peitub ilmselt selles, et proovile pääsemiseks on vaja perearsti saatekirja, ent nädalavahetusel perearstid ei tööta. "Kaalumisel on erinevaid variante ja neid arutatakse järgmisel nädalal. Võimalik on, et toimima hakkavad valvekeskused, kes neid saatekirju saavad väljastada," ütles Argo Lätt Eesti Perearstide Liidust.

- Kuressaare haigla kutsus mandrilt ärevamate aegade ootuses abiks kõikvõimalikku meditsiinipersonali - alustades arstidest, lõpetades praktikantidega. Ester Öpik tõdes olukorra kohta, et see on kahetsusväärne. Tema sõnutsi on see küsimus Terviseametil erifookuses. "Lähipäevil me võtame selle lahti, mis seal Saaremaal tegelikult toimub," kinnitas Öpik pressikonverentsil.

- Välisministeerium teatas koostöös reisi- ja transpordifirmade ja teiste riikidega võimalustest eestlaste koju naasmiseks: homme erilend Tenerifelt, esmaspäeval Istanbulist ja Balilt, teisipäeval Malagast, reedel Hanoist ja Bangkokist. Vaata täpsemat infot!

- Peaminister Jüri Ratas tegi Facebookis emotsionaalse videopöördumise, kus rõhutas, et on ohtlik mõelda, et "ei ole veel midagi hullu ja küll see haigus minust mööda läheb". Ratas palus eestimaalastel eriolukorra lõpuni järgida kuut olulist reeglit koroonaviiruse leviku tõkestamiseks:

1. Jälgime tervist. Ka lähedaste oma.
2. Kui oleme tõbised, siis püsime kodus ja järgime oma perearsti juhiseid.
3. Veedame vaba aega vaid lähimas pereringis, mitte suures seltskonnas.
4. Igal pool liikudes hoiame teistega distantsi 1-2 meetrit. Ka looduses liikudes.
5. Igal sammul peame kinni hügieenireeglitest. Nii hoiame ka teisi.
6. Järgime meie tervisespetsialistide juhiseid. Eriti selle osas, kes on meie kõige haavatavamad kaasmaalased.

- Itaalias suri möödunud ööpäevaga koroonaviiruse tagajärjel 793 inimest. Kokku on seal kinnitatud 4825 surmajuhtumit. Neljapäeval möödus Itaalia surmajuhtumite poolest ka Hiinast. Maailmas kokku ületas koroonaviirusesse nakatunute arv 300 000 piiri, neist üle 6500 Itaalias, üle 4700 USA-s.

- Lähiriikides tõi päev tõi esimesed koroonaviiruse põhjustatud surmajuhtumid Leedus ja Soomes.

Jälgi otseblogi: