Ikla piiripunktis seisis täna pärastlõunal järjekorras umbes poolsada autot. Bussiga reisides pääseb rivist ette ning kogu protsess võtab aega umbes pisut rohkem kui pool tundi. Üksi reisides ilmselt rohkem, sest järjekord näis päris vaevaliselt liikuvat ja oli tõesti pikk.

Kuidas see piirikontroll õige käib kah? Kaitseliidu vabatahtlikud ja abipolitseinikud jagavad bussijuhile ankeedid. Ise nad bussi siseneda ei tohi. Bussijuht jagab ankeedid laiali ning need tuleb trükitähtedega ära täita.

Piiri ületamine

Tundub, et pastakas peab endal kaasas olema, sest neid vabatahtlikel jagada polnud, mistõttu võib protsess pisut veelgi venida.

Ankeedid kogutakse kokku koos isikut tõendavate dokumentidega ning viiakse kontorisse. Umbes 15-20 minutit seal askeldatakse nendega ja siis jagab bussijuht dokumendid tagasi koos reisisoovituste voldikuga.

Piiri ületamine

Teine Delfiga suhelnud piiriületaja saabus riiki rongiga. Seal ei huvitanud aga kedagi, mis tõbesid tema kanda võib. "Olin valmis vastama kõigile küsimustele, mida mult palutakse. Aga ei midagi! Mitte midagi!" kirjeldas ta Riiast kell 10:34 startinud rongil saadud elamusi.

Enamik reisijaid läksid tema sõnul küll enne Läti piiri maha, aga mõni tuli ikka Eestisse ka. "Perroonil oli vähemalt üks mees, kes otsis inimest, kes teda kontrolliks," kirjeldas ta.