Tänavu suve algul nägi Roland Burk, kuidas Kuusalu tanklas istus tugevasti purjus mees autorooli ja hakkas sõitma. Burk tõkestas oma autoga tema tee, kutsus politsei ning jäi olukorda jälgima. Kuigi roolijoodik tegi mitu katset ära sõita, takistas Burk teda ligi tund aega politsei saabumiseni. Selgus, et mehel oli kriminaalne joove.

"Ega mul muud ei jäänud üle, ma pidin sekkuma. Mu pere oli sealsamas lähedal. See oli selline maanteeäärne tankla ja lihtsalt tunne oli, et ei saa lasta sellist inimest rooli," meenutas Burk.

Mullu veebruaris aga märkas Burk Rakvere kaubanduskeskuses ränga terviserikke tõttu kokku kukkunud meest, kes oli teadvuseta ega hinganud. Burk oli ainus, kes appi läks ja elustas meest kuni kiirabi saabumiseni ja veel pärast sedagi. Tänu Burki tegevusele mehe elu päästeti.

Burki sõnul ei olnud ka sel juhul küsimust, kas appi tõtata või ei, sest kokku kukkunud mees oli juba näost siniseks tõmbumas. "Kohe nägin ja kohe tegutsesin, ei hakanud kõhklema," ütles ta.

Burk sõnas, et inimesed võiksid julgeda rohkem abivajajatele appi minna, mitte ei jääks lihtsalt kõrvaltvaatajaks. "Kui sa natukenegi targalt oskad midagi teha, siis palun tee."

Kuna viimasel juhul oli Burk ainuke pealtnägija ja teised möödakäijad maas lamavat meest ei aidanud, annab Burk soovituse ka lihtsalt suu lahti teha - kui ise ei oska aidata, siis ehk teab keegi kõrvalt, mida teha.

Isiklik lugu on aidanud tuhandeid naisi

Täna sai kodanikujulguse aumärgi ka Merli Kaunissaar, kes jagab blogis oma kogemust paarisuhtevägivallast. "Ma võtsin selle julguse põhimõttel, et kui ma oma looga välja tulen, siis ma võtan viimsegi võimu või hirmu, mis vägivallatsejal minu üle oli, ära," ütles Kaunissaar.

Suvel alustatud blogil on aina rohkem lugejaid ja nende tagasisidet saab Kaunissaar peaaegu iga päev. "See on olnud meeletult positiivne. Ma olin valmis rohkem negatiivseid kommentaare saama, aga seda on kuskil 1 protsent. Inimesed tänavad, et ma räägin sellest nii julgelt ja avameelselt. Naised, keda ma olen aidanud, kontakte andnud, kust abi saada, tänavad," ütles Kaunissaar.

Tema blogi on leitav SIIT.

Kodanikujulguse autasud pälvisid 23 inimest

Kodanikujulguse aumärgi said sel aastal Mikk Maasik, Andres Märtin, Urmas Oja, Andres Peet, Marko ja Merje Tedre, Hanna Toomla, Martin Metsjärv, Veiko Viirlo, Külly Oras, Timo Võhmar, Väino Välja, Gervet Väät, Merli Kaunissaar, Rein Kõivisto, Hasso Laansalu, Käthlin Lahe, Gregor Matthias Kulasalu, Roman Lan, Roland Burk, Elje Kahju. Aumärgi sai ka 11aastane Bruno (nimi muudetud) ning postuumselt Sulev Kallavus.

"Turvatunde loomise üks alustalasid on ohtude märkamine ja neile reageerimine. Igaüks saab avarama vaatega ringi käia ja märgata muresid enda kõrval. Need, kes sekkuvad, on meile kõigile eeskujuks ja nad väärivad esile tõstmist, ning riigi tunnustust," ütles justiitsminister Raivo Aeg. "Erilist tänulikkust peame tundma nende inimeste ees, kes kõigi meie turvalisust on taganud oma elu hinnaga. Andsime postuumselt aumärgi üle eelmisel kui anname ka sel aastal."

15 aasta jooksul on koos selleaastaste laureaatidega autasu saanud 191 julget inimest.