Poliitik Trivimi Velliste sõnul pole küsimus vaid Eesti esimeses presidendis. "Päts on Eesti riigi ettevalmistaja ja väljakuulutaja. Aeg oli siis kõige raskem. Vastsündinud riigil polnud sõjaväge, et võidelda vaenalastega, kuid siiski võeti vastu otsus riik luua ja vastu hakata".

Toompeale mälestusmärgi loomise mõte on Velliste sõnul ausamba püstitamine Pätsi kui Eesti riigi väljakuulutajale ja esimesele valitsusjuhile. "Riigikogu juhatus lõi komisjoni, on olemas eelarve ja otsus, et Kuberneri aed tehakse korda. Sealsete pärnade all on ka võimalus ja koht luua mälestusmärk. Pole küll veel lõplikku ametlikku otsust," rääkis Velliste.

Kunstnik Jüri Arraku arvates võiks korrastatud Kuberneri aeda teha Eesti erinevate presidentide allee. "Päts oli minu jaoks sümboolne kuju. Oleks kohatu närida Pätsi inimlike vigade üle, mis olid muidugi olemas. Sümbolitega on aga nii nagu oli vabadussõja ausambaga, mida palavalt toetasin. Mitte seda, milline ta välja näeb, vaid et ta olemas on. Samamoodi ei huvita mind, milline hakkab välja nägema Pätsi monument, oluline on, et ta olemas oleks. Vähem virisemist ja rohkem tööd ning lugupidamist oma juhtidest".

Ka kunstiteadlane Jüri Kuuskemaa toetab Pätsi monomendi loomist. "Ei tasu jälle hakata "hääletult alistuma". Hinnakem, et saame tunda uhkust, et oleme olemas".

Ajaloolase Peep Pillaku sõnul on kummaline, et Pätsil veel pole mälestusmärki. "Öeldakse, et piisab monumendist Pätsi sünnikohas. Meil on mälestusmärk Jaan Tõnissonile Tartus, ratsamonument Johan Laidonerile Viljandis jne. Mälestusmärki president Pätsile ei ole. On küll mälestusmärk Boriss Jeltsinile, kes aitas Eestil iseseisvuda".

Trivimi Velliste sõnul on korjandusega kogutud juba üle 7000 euro. Telia avas täna ka annetustelefoni. Annetada saab numbritel 900 1918 (5 eurot) ja 900 1920 (10 eurot). Peatselt lisanduvad ka teised telefonioperaatorid. Annetusi oodatakse ka MTÜ Konstantin Pätsi Muuseum arveldusarvele EE101010031568127222 (selgitus: K. Pätsi mälestusmärk – auasi).

Õhtusel kontserdil kontserdil esinevad Estonia Seltsi segakoor ja Kaitseväe orkester, solist Tõnis Mägi. Tähtpäevakõne peab Kaitseväe juhataja kindralleitnant Riho Terras. Sissepääs on vaba.

MTÜ Konstantin Pätsi Muuseum jmt seltsi on teinud üleskutse püstitada Toompea lossi kõrvale mälestusmärk Eesti riigi rajajale ja väljakuulutajale Konstantin Pätsile Eesti Vabariigi 100. aastapäevaks.

Korjanduse teel sündivat mälestusrahastut kasutatakse mälestusmärgi püstitamiseks hiljemalt 24. veebruariks 2018.

Falgi tee 2 asuv Kuberneri aed ehk Lossiaed kavandati esialgsel kujul arvatavasti 1773.aastal, kui endine Toompea linnus rekonstrueeriti Eestimaa kubermanguvalitsuse hooneks.

1820. aastail, seoses lossi ümbritsevate kindlustuste osalise likvideerimisega, kujundati see rahvale avatud regulaar­stiilis iluaiaks. 19. sajandil moodustas Kuberneri­aed ühtse haljas­ala koos lossi ees olnud aiaga, mis pole säilinud.