Täna kell kuus jätkatakse välis- ja julgeolekupoliitika küsimustega.

Kas riigieelarve on tasakaalus ka uue valitsuse ajal, pole Ratase sõnul veel arutatud. Kehtiv riigieelarve strateegia näeb ette neljaks aastaks eelarve nominaalset ülejääki.

Keskerakond läheb läbirääkimistele positsiooniga, et maksukoormus ei tohiks Eestis tõusta. Erinevaid aktsiiside osas on Keskerakond välja öelnud oma seisukoha, mis toetab nende langetamist, aga tulemus sõltub paljuski läbirääkimistest.

Läbirääkimisi Delfi mikrofoni ees ei peeta, ütles Ratas vastuseks küsimusele, kas eelarve tuleb defitsiidiga. "Andke aega sellele koalitsioonile järgmised 10-14 päeva," ütles Ratas.

Teade koalitsiooniläbirääkimistest EKRE-ga tekitas palju vihast tagasisidet keskerakondlaste, aga eriti erakonna venekeelsete liikmete seas. Ratas nentis, et algusest peale oli teada, et need tulevad rasked läbirääkimised.

"Nagu Tões ja Õiguses oli, eks armastus tulebki läbi raske ja väga keerulise töö. Ma ei arvanud, et need koalitsiooniläbirääkimised tulevad kerged ja lähevad lepase reega," ütles Ratas.

Ta kinnitas, et selle koalitsiooni eesmärgiks pole peaministri ameti säilitamine, vaid ta on valmis ka riigikogu opositsiooniliikmena oma valijate huve kaitsma.

"Meil ei ole kuidagi võimalik minna koalitsiooni Reformierakonnaga, kui mulle vaadatakse neli korda silma ja öeldakse, et selle kokkuleppe eel on juba eelarvetabelis 250 miljonit kirjas kõige jõukamatele inimestele," ütles Ratas.

Raimond Kaljulaid astus protestiks EKRE-ga läbirääkimiste vastu välja Keskerakonna juhatusest. Ratas soovitas Kaljulaidilt küsida, millest nii jõuline samm. Ratas lootis, et Kaljulaid alustab entusiastlikult tööd riigikogu fraktsioonis.

Kas aga Keskerakond riskib oma venekeelsete valijate toetusega? Ratas vastas, et poliitikas on vaid keerulised valikud, lihtsaid pole. Ratas kinnitas, et Keskerakond seisab oma põhimõtete eest.

Mart Helme väitis eile, et vene koolide üleminek eesti keelele on miski, millega on nõus kõik kolm koalitsioonipartnerit. Ratas ütles, et haridusvaldkonna läbirääkimisi pole veel alustatud.