Reede õhtul algasid Peipsi järve kaldal Kauksi puhkekülas Vabaerakonna suvepäevad. Avavaatuseks oli arutelu, kus räägiti erakonda õõnestavatest tülidest.

Artur Talvik taandus mõne kuu eest partei eesotsast. Ometi on viimasel nädalal kajastatud meedias, et ta võib ikkagi Andres Herkeli koha üle võtta.

Talvik tuli ka Kauksi puhkekülasse kohale. Miks nüüd tagasi tulla, miks ka siin üritusest tegemas enda üritust?

"Ma ei tee sellest enda üritust, kindlasti mitte," toonitas Talvik. "Tulin selgitama, mis olen suvel kolm kuud teinud, mis mõtted Vabaerakonna suhtes, mis viimastest arengustest arvan," märkis ta.

Talviku sõnutsi on ta loomas uut initsiatiivgruppi, poliitilist platvormi. Ta ütles, et soovib luua platvormi, mis ühendaks inimesi, kes tahavad paremat Eestit. Ta märkis, et parteide toiduahelad on põhilised stagnatsiooni põhjused.

Talvik toonitas, et Eestis peab tähtsal kohal olema puhas loodus, selle kõrvale ka kaasaegne majandus. "Et saadaks aru, et Eesti kestmine on olulisem kui ärihuvid," rääkis ta ja viitas, et Eesti pole vaid Tallinn. "Eesti riigiaparaat on ülepaisutatud," lisas ta.

Vabaerakonna seis on praegu nagu ta on - toetus pole suur ja sisetülid vähendavad valijate usaldust. Mis oleks võti, et valijate usaldus tagasi võita?

"Ma seda ei oska öelda," kostis Talvik. "Võti on läinud, see on möödanik. Seda on väga kurb tõdeda, aga Vabaerakond oli hea mõte, aga kuidagi nii, et ta on marginaliseerunud."