Viking Skyl tekkis eile kella 14 paiku tormisel merel mootoririke ja kruiisilaev kaotas voolu. 1373 reisijaga laev otsustas Trondheimist lõunas umbes kahe kilomeetri kaugusel rannikust ankrusse jääda ja saata välja „Mayday“ ehk hädakutsungi, vahendab uudistekanal NRK.

Hädakutsungi järel hakkas päästeamet kiiresti tegelema inimeste evakueerimisega, milleks kasutati viit helikopterit: neil oli võimekus korraga peale võtta 10-15 inimest.

Täna hommikuks suudeti helikopteriga mandrile toimetada pea pooltuhat reisijat, kellest vähemalt 20 vajas erakorralist arstiabi, sh kolm inimest, kelle seisund oli tõsine.

Täna hommikul oli olukord laeval oluliselt stabiilsem: kolm mootorit neljast suudeti töökorda saada ja laev suundus omal jõul Lääne-Norra väikelinna Molde sadamasse, kuhu jõudis Eesti aja järgi kella 17 paiku, ütles päästeameti eestkõneleja Eirik Walle.

Ajaleht VG väidab, et laeva kapten on soomlane. Alust opereerib Viking Ocean Cruises.

Ajaleht kirjutas eile, et inimeste evakueerimine helikopteritega võttis kaua aega, sest merel oli tugev torm ja inimestel tuli kopterisse pääsemiseks ronida korvi, millega nad võimsate tuulte kiuste üles tõsteti.

Helikopteri kasutamine inimeste päästmiseks oli aga vältimatu, sest lainete kõrgus ulatus merel kohati kuni kaheksa meetrini, mis tähendas, et päästepaatidega oli võimatu inimesi päästa.