„Täna hommikul saabus telefonile 102 teade selle kohta, et Lutski kesklinnas hõivas mees bussi pantvangidega, kaasas on tal lõhkeaine ja relvad,” öeldakse Facebookis avaldatud teates, vahendab Interfax Ukraina.

Ukraina julgeolekuteenistuse (SBU) Volõõnia oblastivalitsusest täpsustati, et hõivati reisibuss, mis sõitis liinil Berestetško-Krassõlivka.

„Tehakse kindlaks täna hommikul Berestetško-Krassõlivka reisibussi hõivanud inimese isikut. Mees ei esita mingeid selgeid nõudmisi. Esialgse informatsiooni järgi on bussis umbes 10 pantvangi. Kontaktivõtmisele mees ei vasta, teeb perioodiliselt laske tulirelvast. Samuti on esialgse informatsiooni järgi bussis mingi lõhkeseadeldis,” teatas SBU.

Oblasti politseist öeldi, et käivitati operatiivplaan „Pantvang”. Lutski kesklinn suleti kodanike ohutuse kaalutlustel. SBU palus Lutski elanikel jääda koju või töökohtadele.

Volõõnia oblasti politseiülema Juri Kroško sõnul informatsiooni kannatanute kohta ei ole.

Kroško ütles, et bussi hõivanud mees avaldas kirjutise Twitteris.

„Praegu monitooritakse sotsiaalmeediat. Mingeid nõudmisi tema kontol teatatud ei ole, ainult üldised fraasid, rahulolematus süsteemiga, pole öeldud millisega. Praegu uurime veel, püüame läbirääkimisi pidada. Helistame, ta ei võtnud järjekordselt toru, et nõudmisi täpsustada,” rääkis Kroško.

Kroško sõnul pantvangide arvu täpsustatakse. Kurjategija isikut kontrollitakse.

Hiljem teatas Volõõnia oblasti politsei kommunikatsiooniosakond Facebookis, et pantvange on umbes 20.

Õiguskaitseorganite koordineerimiseks lendas Lutskisse Ukraina siseminister Arsen Avakov.

Ukraina president Volodõmõr Zelenskõi ütles, et jälgib olukorda isiklikult, ja kinnitas, et tehakse kõik olukorra lahendamiseks ilma ohvriteta.

Ukraina siseministri asetäitja Anton Geraštšenko teatas, et mehe tegelik nimi on Maksim Krõvoš. Ta on sündinud 1975. aasta 6. novembril Venemaa Orenburgi oblasti Gai asulas. Ta on raskete kuritegude eest kahel korral kokku 10 aastat vangis istunud.

Geraštšenko teatas varem Facebookis, et bussi hõivanud mees nimetab end „Maksim Plohhoiks”.

„Lutskis hõivati buss pantvangidega. Selles on umbes 20 inimest. Kurjategija teatas, et ta on relvastatud ja buss on mineeritud... Pantvangid võtnud isik helistas ise kell 9.25 politseisse ja esitles end nimega Maksim Plohhoi,” kirjutas Geraštšenko.

Maksim Plohhoi YouTube’i kanalis avaldati video relvastatud mehest, kes õnnitleb kõiki „süsteemivastase päeva” puhul ja ütleb: „Ärge petke ennast, tähistage tõde.”

Õiguskaitseorganistest öeldi Interfax-Ukrainale, et mees vastab aeg-ajalt telefonile, aga mingeid konkreetseid nõudmisi ei esita, räägib ainult võitlusest süsteemiga, anarhiast ja muust sellisest.

Geraštšenko sõnul on internetis olemas Maksim Plohhoi kirjutatud raamat „Kurjategija filosoofia”, mis kirjeldab autori viibimist kinnipidamisasutustes ja vaateid elule.

Lutski kohalikud internetiväljaanded teatasid, et mees nõuab, et kohtute, ministeeriumide, prokuratuuri, parlamendi ja kiriku juhid salvestaksid ja paneksid YouTube’i üles oma avaldused selle kohta, et just nemad on „seaduslikud terroristid”.

„Tõde 24 suudest päästab sadade elud,” teatas mees.

Mehe väitel on veel üks lõhkekeha peidetud teise rahvarohkesse kohta Lutskis.

Pingeline konflikt kestis kohaliku aja järgi pea kella 22ni. Kella 21.40 paiku pidasid eriüksuslased ta kinni ning pantvangid vabastati. Keegi viga ei saanud.