Sahara liivatorm, mida kutsutakse kaliimaks, on nähtus, kus peen liivatolm kandub tuultega Kanaari saartele ning kaugemalegi. Säärane liivatorm võib rahuneda mõni tunni kuni mõne nädalaga, kirjutab kohalik väljaanne. Erinevad ilmaennustusportaalid arvavad, et torm võib paari-kolme päeva pärast raugeda.

Tenerifel viibiv eestlane märkis, et suletud on nii Gran Canaria kui Tenerife lennuliiklus. Reisijatel soovitatakse lennujaamade kodulehtedel võtta ühendust lennufirmaga, millega nad saarelt lahkuma pidid. Kuigi lennuliiklus suleti, püsivad lennujaamad avatud.

Lisaks saatis teine lennujaamas viibiv eestlane pilte sealsetest oludest. Lennujaama poodide letid on jookidest peaaegu tühjad, ka joogiautomaatides on veel alles vaid mõni purk energiajooki. Lennujaam on seinast seinani inimesi täis, kõik ootamas, millal saaks koju lennata.

Lennujaam on inimesi puupüsti täis.
Letid on tühjad.
Joogiautomaadist võib veel saada energiajooki ja jääteed.

Kaire ja Kristofer ootasid eile Aerofloti lendu Tenerife lõunapoolses lennujaamas seitse tundi. "Lõpuks kell 21 tuli info hispaania- ja vene keeles, et lend tühistati. Kuna enamus lende oli ammu tühistatud, kulus kolm tundi, et leida esimene vaba hotell 100 kilomeetri kaugusel kõrgel Teide jalamil. Terendas ka võimalus ööbida väljas liivatormis koos lapsega," kirjeldas Kaire Delfile. Peale selle tuli hotellitoa eest välja käia 300 eurot.

"Õudused algasid sõiduga hotelli poole. Tee oli suletud, kivid lendasid mägedest autoteele, tuul oli meeletu ning olin kindel, et lõpetame kuristikus. Röökisime taksos, sõit kestis poolteist tundi. Magada ei saanud silmatäitki. Täna rääkigi, et 14.15 väljub lend Moskvasse. Kui kõik sujub, tuleb siiski veeta öö sealses lennujaamas, et oodata lendu Tallinnasse," rääkis Kaire. "Meie armas öine taksojuht pakistanlane Navid võttis meid just mägedest taas peale, öine torm lõhkus ta takso ning Navid sõitis kohale enda isikliku autoga," lisas ta.

Mägiteed on seni suletud ning politseinikud püsivad seal langevate kivide tõttu valves. "Võin vaid aimata, kuidas taksojuht pääses hotellini," märkis Kaire. "Enne uut seiklust naudime taas nii-öelda ekskursiooni Teidel ning palvetame, et linnas on torm taandunud. Varsti näeme, kas eilne kaos Tenerife lennujaamas kordub."

Tenerife on värvunud oranžiks ning sealsed pilte ja videosid ühismeediasse jaganud turistid võrdlevad saart värvuse tõttu Marsiga. Peenike liivatolm pole aga hingamisteedele hea ning varasemate sarnaste tormide ajal on arstid soovitanud toas püsida.

Tugev tuul toob lisaks liivatolmule kaasa tulekahjude kiire leviku. Tenerife saare põhjapoolsest linnast Santa Ùrsulast pidid mõned elanikud tulekahju kiire leviku tõttu põgenema. Videotest on näha, kuidas tuleleegid on jõudnud palmide latvadeni.

Tulekahjuga peavad võitlema ka Gran Canaria päästjad. Kuiv ilm ning tugev tuul levitab tuld aga kiiresti, elanikke on hoiatatud mõnede alade võimalikust evakueerimisest, kui tuli peaks kontrolli alt väljuma.

Saartel viibivad Suurbritannia kodanikud märkisid, et infot tormi raugemise ja lendude kohta jagatakse pigem vähe. Üks turist kirjeldas, kuidas kell pool kaks öösel hakkas lennujaama kontaktisik neile hotellituba otsima, kus ta saaks kaaslasega lennu väljumiseni viibida. Tuba leiti kell neli varahommikul, kuid hotell asus teisel pool saart, kirjutas The Guardian.

Torm murdis Tenerifel puid.