Skandeeriti „Jumal, au, kodumaa!” ja „Ei Euroopa Liidule!”, vahendab Reuters.

„Me peame naasma oma juurte juurde. Meie maailm on hüljanud jumala ja kristluse,” ütles marsi korraldanud organisatsiooni juht Robert Bąkiewicz Varssavi kesklinnas osavõtnutele. „Me sureme nagu Lääne-Euroopa rahvad surevad.”

Rongkäigust võttis osa ka väike grupp Itaalia radikaalse paremäärmusliku organisatsiooni Forza Nuova (Uus Jõud) liikmeid.

Poola on üha rohkem polariseeritud pärast Õiguse ja Õigluse partei (PiS) võimuletulekut 2015. aastal. Erakond on kutsunud taaselustama patriootlikke ja katoliiklikke väärtusi avalikus elus ning loobuma lääne liberalismist.

Kriitikute sõnul on PiS varjatult julgustanud organisatsioone, mille juured on 1930. aastate fašistlikes ja antisemitistlikes liikumistes, mis iseseisvuspäeva marssi organiseerivad. PiS ise eitab seda.

Eelmisel aastal Poola iseseisvuse sajandal aastapäeval nõustusid valitsusametnikud ja PiS-i liitlasest president Andrzej Duda ühisüritusega iga-aastase marsi korraldajatega, aga hoidsid kõndides distantsi.

Sel aastal korraldas PiS oma eraldi üritused.

„Meie rahval on missioon ja ta peab selle ellu viima,” ütles PiS-i juht Jarosław Kaczyński pühapäeval. „Meie missioon on säilitada kõike, mis on meie kristliku tsivilisatsiooni alus. Me kõnnime seda teed ja kui seda tehakse läbimõeldult, toob see meile võidu.”

Kaks aastat tagasi võis marsil näha rassistlikke loosungeid nagu „Puhas veri, selge meel” või „Euroopa hakkab olema valge või asustamata”.

Enne PiS-i võimuletulekut ei olnud ebatavalised kokkupõrked marsist osavõtjate ja politsei vahel, aga viimastel aastatel on ühinenud rohkem lastega perekondi.

Teine paremäärmuslaste marss Wrocławis lõpetati linnavõimude poolt rassistliku sõnakasutuse tõttu 25 minutit pärast algust.

„Marss aeti laiali (...) vihakõne (antisemitismi) tõttu ja pürotehnika kasutamise tõttu,” kirjutas Wrocławi linnavolikogu asepresident Bartłomiej Ciążyński Facebookis.