Üks grupp meeleavaldajaid marssis rahumeelselt, skandeerides tapetud Walter Wallace Jr-i nime ning hüüdes: „Kelle tänavad? Meie tänavad.” Politseijaoskonna hoone juures muutus protest aga vägivaldseks, kui suur rahvahulk kohtus käputäie politseinikega. Mitmed inimesed loopisid politseinikke kivide ja muuga. Üks politseinik sai vigastada, vahendab CNN.

Teised inimgrupid linna teises osas tegelesid aga rüüstamisega.

Telekanali KYW helikopterilt filmitud kaadrid näitasid rüüstamist Foot Lockeri poes ning inimeste televiisorite ja muude esemetega Walmartist väljumas.

27-aastase Wallace’i mahalaskmine esmaspäeval, mis salvestati mobiiltelefoniga, pöörab taas tähelepanu USA politsei surmava jõu kasutamisele pärast kuid kestnud meeleavaldusi, mille ajendiks on olnud mustanahaliste kohtlemine politsei poolt.

Tulistamine ja meeleavaldused teravdavad nädal enne presidendivalimisi lisaks tähelepanu kaalukeeleosariigile Pennsylvaniale, kus Philadelphia asub.

Kartes edasisi rahutusi on osariigi ja linna ametnikud palunud abi Pennsylvania rahvuskaardilt, mis mobiliseerib mitusada liiget, teatas selle esindaja, kolonelleitnant Keith Hickox.

Vägivald ja rüüstamine algasid esmaspäeva õhtul, mis viis kümnete vahistamiste ja politseinike vigastada saamisteni peamiselt nende pihta visatud esemete tõttu. Üks politseinik sai löögi autolt.

Rüüstati poode ja muid ärisid ning vandaalitsei viie politsei- ja ühe tuletõrjeauto kallal. Politseiülem Danielle Outlaw ütles, et rahutuste käigus vahistati 91 inimest.

Philadelphia ringkonnaprokurör Larry Krasner ütles, et vaatas mobiiltelefoniga filmitud videot Wallace’i tapmisest ja pidas nähtut murettekitavaks.

Võimude teatel kandsid politseinikud kehakaameraid. Linnapea ja politseiülem on ka nende salvestusi vaadanud, aga käimas oleva juurdluse tõttu neid ei avaldata.

Philadelphia linnapea Jim Kenney ja teised on kutsunud vaoshoitusele, aga on möönnud viha põhjuse olemasolu.

„Eile õhtul nägime me uusi tõendeid meie linna kogu elu süstemaatilise rassismi all kannatanud mustade ja pruunide elanike ahastuse kohta,” ütles Kenney.

Politseiülem Outlaw ütles, et toimub täielik uurimine.

Mõlemad tulistamises osalenud politseinikud viidi uurimise ajaks kontoritööle ja nad on uurijatele ütlusi andnud. Politseinike ametiühingu sõnul tegid nad lihtsalt oma tööd.

Politsei teatas, et intsident sai alguse telefonikõnest, milles teatati noaga mustanahalisest mehest.

„Reageerinud politseinikud märkasid kvartalis üht meest. Kohe märkasid nad, et tema valduses oli nuga ja ta viibutas seda ja lehvitas sellega,” ütles Philadelphia politsei seersant Eric Gripp.

Lähedal seisnud autost filmitud mobiilivideo näitab vastasseisu viimaseid hetki. Wallace kõnnib ümber pargitud autode ja üle tänava.

Üks naine, kes perekonnaliikme ja korrakaitseallika sõnul on Wallace’i ema, näib püüdvat sekkuda, aga kaks meessoost politseinikku suunavad relvad Wallace’ile. Kui Wallace tuleb ümber pargitud auto tänavale, politseinikud taganevad ja Wallace kõnnib nende suunas.

Kõlab mitu lasku ja kuulid tabavad Wallace’it. Grippi sõnul viisid politseinikud Wallace’i oma autoga haiglasse, kus ta suri.

Üks tunnistaja, Maurice Holoway ütles KYW-le, et tema ja teised naabruskonnas palusid, et Wallace noa maha viskaks.

Video filminud JaHiem Simpson ütles, et isik, kelle kohta talle öeldi, et see on Wallace’i ema, ütles politseinikele, et Wallace’il on vaimse tervise probleeme.