„Me läheme sõtta, vennas,” rõõmustas üks, näidates kahe pöidlaga ülespoole ja irvitades. Ta oli kümnete sõdurite hulgas, keda veokitele laaditi.

Vaid päevi pärast president Donald Trumpi käsku tappa droonirünnakuga Iraani kindral Qassem Soleimani, mille tõttu kardetakse uut konflikti Lähis-Idas, toimub USA armee 82. õhudessantdiviisi sõdurite suurim „kiire positsioonidele paigutamine” pärast 2010. aasta Haiti maavärinat.

Pühapäeval inspekteeris Fayetteville’i lähedalt baasist lahkuma valmistunud vormiriitetuses mehi naisi USA armee kindralmajor James Mingus, kes soovis neile kättpidi edu.

Üks sõdur ütles, et ei olnud üllatunud, kui käsk tuli.

„Ma just vaatasin uudiseid, nägin, kuidas asjad seal lähevad,” ütles 27-aastane sõdur. „Siis sain ma tekstisõnumi oma seersandilt, milles öeldi, et ära kuhugi mine. Ja oligi kõik.”

Vanemad sõdurid 30. ja 40. eluaastates olid Reutersi teatel nähtavalt tõsisemad, sest neil on kogemusi varasematelt missioonidelt tagasi tulnud kamraadidega, kes on pidanud õppima kõndima ühel jalal, või lippudega kaetud kirstudega.

„See on missioon, mees,” ütles erus olev veteran Brian Knight, kes on käinud viiel lahingumissioonil Lähis-Idas. „Nad vastavad Ameerika hädaabikõnele.”

Kuigi USA armee kõige mobiilsemaks peetava üksuse liikmed on kiirete ümberpaiknemistega harjunud, oli see kord erinev, teatas armee pressiesindaja, kolonelleitnant Mike Burns.

„Mehed on minekust elevil, aga keegi meist ei tea, kui kaua nad ära on,” ütles Burns. „See on kõige raskem.”

Sõduritele anti käsk mitte kaasa võtta mobiiltelefone, videomänge ega muid seadmeid, mida saab kasutada sõprade ja perega kodumaal suhtlemiseks, sest kardetakse, et nende kaudu võivad lekkida andmed vägede liikumise kohta.

„Me oleme jalaväebrigaad,” ütles Burns. „Meie esmane ülesanne on maismaavõitlus. See on nii tõeline, kui saab olla.”