Viimase nädala jooksul on Türgist maad ja merd mööda Kreekasse pääseda üritanud tuhandeid migrante. Pidevalt on toimunud kokkupõrkeid ning Kreeka politsei on kasutanud pisargaasi, šokigranaate ja veekahurit, et takistada tuhendetel inimestel piiri ületamist. Kreeka võimude sõnul on Türgi politsei kasutanud pisargaasi Kreeka piirivalvurite segamiseks, vahendab Associated Press.

Türgi väidab, et Kreeka võimud on tulistanud migrante ka lahingkuulidega ja Türgi siseminister Süleyman Soylu ütles täna, et Türgi pöördub Euroopa Inimõiguste Kohtu poole väidetavalt Kreeka võimude maha lastud migrandi pärast. Kreeka valitsus nimetas seda valeuudiseks.

Täna piiriala külastanud Soylu ütles, et Türgi paigutab piirile tuhat eriüksuslast, et takistada Kreeka võimudel piiriületajate tagasisurumist.

„Tänahommikuse seisuga ... toome me Meriçi jõestikule tuhat täielikult varustatud politsei eriüksuslast, et hoida ära tagasisurumine,” ütles Soylu.

Soylu sõnul on Kreeka püüdnud tagasi suruda umbes 4900 migranti, rikkudes rahvusvahelisi konventsioone. Ta süüdistas Euroopa Liitu ja viimase piirivalveagentuuri Frontexit selle kohta vaikimises.

Soylu teatel on Pazarkule piiripunkti lähedal Kreeka Kastaniese küla vastas 4000-5000 inimest, kellel ei lasta piiri ületada.

„See on piirivärav, nad on kohustatud nad sisse laskma. Nad on kohustatud varjupaigataotlejad vastu võtma,” kuulutas Soylu.

Soylu lisas, et migrandid ei ole kohustatud kasutama ametlikku piiripunkti ja võivad piiri ületada umbes 200-kilomeetrise piiri igas punktis. Suurem osa piirist kulgeb mööda jõge ja paljud on püüdnud seda ületada.

Soylu kinnitas, et alates 27. veebruarist, kui Türgi tegi teoks oma ähvarduse avada migrantidele Euroopasse liikumiseks piir, on Kreekasse liikunud 130 000 inimest. Soylu sõnul oli nende hulgas süürlasi 20-25%.

Kreeka võimude andmetel on laupäevast kuni täna hommikuni nurjatud 34 778 piiri ületamise katset ja vahistatud 244 inimest.

„Me ei takista enam piiri ületamist Kreekasse ja Euroopasse,” ütles Soylu. „Need, kes tulevad, võivad tulla, need kes suudavad piiri ületada, võivad ületada. Umbes üheksa aastat on Türgi õlul olnud humanitaartragöödia, mida maailm on ignoreerinud. Mul on kurb öelda, et see on olnud tema õlul vaatamata sellele, et riigid, mis peavad end tsiviliseerituks, on keeranud selja.”

Soylu sõnul on ta saanud Türgi presidendilt Recep Tayyip Erdoğanilt korralduse takistada migrantide merele minemist, et vältida uppumisi.