Portlandis on meeleavaldused toimunud igal õhtul juba nädalaid ning julgeolekujõud kasutavad pisargaasi ja muid vahendeid meeleavaldajate vastu tihti, vahendab Reuters.

Meeleavalduste toimumiskohta saabunud Wheelerit võtsid mõned meeleavaldajad vastu hüüetega, et ta tagasi astuks, ja skandeerisid „Häbi sulle!”. Meeleavaldajate arvates on Wheeler teinud liiga vähe Portlandi kodanike kaitsmiseks.

Portlandi justiitskeskuse juures rahva hulgas seistes sattus aga Wheeler ka ise gaasipilve ja videos on näha teda köhimas.

Justiitskeskuses paiknevad föderaalagendid ei näidanud mingeid allaandmise märke. Nad tulid regulaarselt välja, viskasid suitsupomme ja lasid meeleavaldajate suunas pisargaasi.

Föderaalagentide Portlandi saatmine 4. juulil on USA-s tulise üleriikliku debati teema. Meeleavaldajad ja kohalikud ametnikud peavad seda USA presidendi Donald Trumpi poliitiliseks võtteks „seaduse ja korra” kampaanias, millega ta loodab parandada oma toetusnumbreid presidendivalimiste eel.

Demokraadist linnapea Wheeler nimetas föderaaljõudude sekkumist föderaalvõimu kuritarvitamiseks ja ütles, et see suurendab vägivalda.