Trump, kes sai sõjatehnika näitamiseks inspiratsiooni Prantsusmaal paraadi vaadates, ei lasknud end segada protestidest tseremoonia kulude ja militaristliku tooni vastu, vahendab Reuters.

„Meie riik on täna tugevam kui ta on kunagi varem olnud. Ta on praegu tugevaim,” kuulutas Trump Lincolni memoriaali ette ehitatud platvormilt kahe lahingumasina Bradley vahelt.

Trump hoidus seekord lõhestavast poliitilisest retoorikast, mis on enamasti tema kõnede sisu. Kohati võis kuulda rahvast skandeerimas: „USA! USA! USA!”

Trump ülistas USA sõjalist võimsust vaatamata sellele, et vältis ise kunagi Vietnami sõtta värbamist kukekannuste tõttu jalgadel. Trump rääkis lugusid iga väeliigi kohta, misjärel lendasid üle nende lennumasinad.

„Me hoiame aus oma ajalugu, oma inimesi ja kangelasi, kes kaitsevad uhkelt meie lippu: Ühendriikide sõjaväe vapraid mehi ja naisi,” ütles Trump. „Üle 65 aasta ei ole ühegi vaenlase õhujõududel õnnestunud tappa ühtki Ameerika sõdurit. Sest taevas kuulub Ameerika Ühendriikidele.”

Mitte kõik ei läinud plaanipäraselt.

Presidendilennuki ülelend, mille Trump oli varem Twitteris välja reklaaminud, toimus väljakuulutamata ja tähelepandamatult. Kuue vigurlennumeeskonna Blue Angels hävitaja F-18 vaatemänguline ülelend Trumpi kõne lõpuks läks aga rahvale peale. Mõned karjusid presidendi toetuseks: „Veel neli aastat!”

Trump avaldas austust ka piirivalvele ja tollile, mis on mänginud juhtivaid rolle tema karmi sisserändepoliitika elluviimisel.

Trump nimetas suurteks ameeriklasteks enam kui sada aastat tagasi orjapidamise kaotamise eest võidelnud Harriet Tubmani ja Frederick Douglassi, kuigi tema administratsioon otsustas mais, et Tubmani pilti ei panda 20-dollariliselt rahatähele.

Oponendid protestisid sündmuse kulude vastu. Välja olid toodud täispuhutav mähkmetes „beebi Trump” ja loosung, millel nimetati Trumpi reeturiks.

Valge Maja ees põletasid protestijad USA lippu.

Enne kõnet süüdistasid demokraadid presidenti kohatu kampaaniaürituse korraldamises.

Valges Majas muretseti enne üritust kohale ilmuva rahvahulgas suuruse pärast, teatas üks administratsiooni ametnik.

Võib-olla just seda silmas pidades kutsus Trump Twitteris inimesi kohale tulema ja lubas „üht suuremat tähistamist meie maa ajaloos”.

Trumpi jaoks polnud kulud olulised.

„Meie suure Tervituse Ameerikale homsed kulud on väga väikesed võrreldes sellega, mida see väärt on. Me omame lennukeid, meil on piloodid, lennuväli on kohe kõrval (Andrews), kõik, mida me vajame on kütus,” kirjutas Trump kolmapäeval Twitteris. „Me omame tanke ja kõike. Ilutulestiku annetavad kaks suurt. Kaunis!”