Videomaterjal, mille riigipea isikliku juristi Rudy Giuliani kaastöötaja Lev Parnasi advokaat reedel Esindajatekoja uurijatele üle andis, näis toetavat viimase varasemat kirjeldust toonasest õhtusöögist. Trump ise on korduvalt väitnud, et ta ei tundnud Parnast, kes tegi tema juristi Giulianiga koostööd Ukraina veenmiseks algatama uurimisi, millest president saaks poliitilist kasu, vahendab ajaleht The Wall Street Journal.

Trumpil on seadusest tulenev õigus suursaadikuid ametist vabastada - autoriteet, mida ta rõhutas reedel usutluses telekanalile Fox News. "Mul on selleks igasugune õigus. Ma tahan suursaadikuid, kes on minu valitud," ütles riigipea.

Advokaat Joseph Bondy märkis, et salvestuse tegi Parnasi kaastöötaja Igor Fruman. Parnas ja Fruman aitasid mõlemad eelmisel aastal Trumpi advokaati Giulianit survestamiskampaanias, millega nõuti Ukrainalt Trumpi poliitilise rivaali, endise USA asepresidendi Joe Bideni ja tema poja Hunteri suhtes uurimise alustamist.

Videol on näha ka president Trumpi, ent valdav osa ajast on kaamera suunatud lakke. Helid on aga selgelt kuulda, sh see, kuidas riigipea avaldab arvamust USA pikaaegse diplomaadi Marie Jovanovitši kohta.

„Suurim probleem, ma arvan, millest me peame alustama, on see, et suursaadikust tuleb lahti saada. Ta on Clintoni administratsiooni jäänuk,” ütles Parnas Trumpile. (Suursaadik Jovanovitš asus USA välisteenistusse tegelikult vabariiklasest riigipea Ronald Reagani administratsiooni ajal).

"Ta käib ringi põhimõtteliselt kõigile rääkides: "Oodake, ta tagandatakse, lihtsalt oodake"," jutustas Parnas.

"Vabanege temast", on kuulda Trumpi seejärel ütlemas. "Saatke ta minema juba homme. Mind ei huvita. Saatke ta minema juba homme. Saage tast lahti. OKEI? Tehke seda."

Jovanovitš ise eitas mullu tunnistusi andes, et on iial rääkinud riigipea tagandamisest.

Jääb ebaselgeks, kellele Trump toona korraldusi jagas. Õhtusöögil ei osalenud ühtegi välisministeeriumi ametnikku.

Vahetult enne suursaadiku kohta tehtud kommentaare näis Trump uurivat ka selle kohta, kui kaua peaks Ukraina vastu ilma USA abita: “Kui kaua nad peaksid vastu võitluses Venemaaga?” küsib Trump, mille peale Parnas paistab vastavat: “Ilma meieta, mitte väga kaua”. "Ilma meieta," kordab Trump mõtlikult.

Trumpi administratsioon külmutas mullu suvel Ukrainale antava 400 miljoni dollari suuruse abi, hoides seda kinni kuni septembrini. Trump püüdis samal ajal korduvalt Jovanovitši vallandada. Mullu kevadel kutsuti diplomaat väidetava ohu tõttu ametist tagasi.