Inimesi hakati laeval kontrollima pärast seda, kui varem laeval viibinud 80-aastane Hongkongi mees viirusesse haigestus. Mees läks laevale 20. jaanuaril Yokohamas ja lahkus sellelt 25. jaanuaril Hongkongis, vahendab BBC News.

Teine ristluslaev World Dream on samal ajal karantiinis Hongkongis. Nakatunud on kaheksa varem laeval viibinud inimest. Laeva pardal on umbes 3600 inimest, kellest kellelgi ei ole veel viirust avastatud.

Uued haigusjuhtumist Diamond Princessil viivad kinnitatud juhtumite arvu Jaapanis kokku 86-ni, millega Jaapan on Hiina järel teisel kohal.

„Saabusid ülejäänud 171 proovi tulemused ja 41 olid positiivsed,” ütles Jaapani tervishoiuminister Katsunobu Kato. „Täna saadetakse nad haiglatesse mitmes prefektuuris ja me valmistame seda praegu ette.”

Et karantiin laeval peaks kestma 19. veebruarini, tuntakse muret ka erinevate viirusega mitte seotud ravimite varude pärast laeval. Üks reisija lehvitas Jaapani lippu, millele oli kirjutatud „ravimipuudus”. Jaapani telemeeskond kaldal kirjutas vastu: „Millise ravimi?”

Varem laeval tuvastatud haiged on haiglatesse viidud.

61 Diamond Princessil nakatunust 28 on Jaapanist, 11 USA-st, 7 Austraaliast, 7 Kanadast, 3 Hiinast ning 1 Suurbritanniast, Uus-Meremaalt, Taiwanilt, Filipiinidelt ja Argentinast.

Suurbritanniast pärit reisija David Abel on kirjeldanud olukorda laeval Facebookis.

„Me peame regulaarselt oma kehatemperatuuri jälgima ja kui see on tõusnud üle normaalse, peame ühendust võtma meditsiiniteenustega laeva pardal,” kirjutas Abel. „Reisijatel väikestes sisemistes kajutites ei ole akent, ei ole päevavalgust ega värsket õhku... aga kapten on teatanud, et neile reisijatele antakse ligipääs välistekile liigutamiseks ja värske õhu saamiseks. Kui meid välja välistekile lubatakse, peame me kandma maski, kui väljas oleme. Peame kõigist teistest meetri kaugusele hoidma ja meil ei lubata gruppidesse koguneda. Kogu luksus, et stjuuard tuleb voodit tegema ja paneb šokolaadi padjale – need päevad on möödas. Me peame ise oma kajuti puhtuse ja hügieeni eest hoolitsema. Me käime läbi kõik riided, mis panime musta pesu kotti ja kanname neid praegu lihtsalt uuesti. Oma aluspesu peseme käsitsi, meil pole muud peale kätepesuseebi. Esimesel päeval isolatsioonis ei olnud toiduga varustamine hea. Nüüd on see suurepärane,” kirjutas Abel.