Selle taotluse algatas Venemaa Föderaalse Karistuste Täideviimise Teenistuse (FSIN) Moskva valitsus seoses katseaja tingimuste mittetäitmisega Navalnõi poolt, vahendab Interfax.

FSIN-i esindaja ütles kohtus karistuse reaalseks pööramise taotlust esitades, et Navalnõi on jätnud seitse korda ilmumata registreerimisele kriminaalinspektsiooni ja talle on tehtud viis hoiatust karistuse reaalseks pööramise võimaluse kohta.

Navalnõile nõuti seega kolme aasta ja kuue kuu pikkust reaalset vangistust ja veel 500 000 rubla suurust trahvi.

Istung algas Moskva aja järgi kell 11 (Eesti aja järgi kell 10).

Otseülekannet kohtusaalist teha ei lubatud, kuigi Navalnõi ise seda soovis.

RIA Novosti teatel tulid istungit vaatama 18 välisriigi diplomaadid. Interfaxi teatel on kohal Euroopa Liidu ning USA, Saksamaa, Suurbritannia, Tšehhi, Austria, Leedu, Norra, Rootsi, Hollandi, Kanada, Šveitsi, Läti ja Poola saatkondade esindajad.

Otsus pidada väljasõiduistung oli seotud rajoonikohtusse saabunud erinevate meediakanalite akrediteerimistaotluste hulgaga, eesmärgiga tagada läbipaistvus ja avatus ning järgida koroonaviirusega seotud ohutusmeetmeid, teatas kohus.

Kohtuhoone juures algasid juba enne istungi algust ka vahistamised. Kella 12.30 ajal Eesti aja järgi teatati juba enam kui 200 vahistamisest.

Kella 13 paiku Eesti aja järgi kuulutati kohtuistungil välja kahetunnine vaheaeg. Veidi pärast kella 15 istung jäktus.

Prokurör nõudis Navalnõi vahi alla võtmist ja tema üldrežiimiga kolooniasse saatmist.

Kohus tegi otsuse Eesti aja järgi kell 19. Navalnõile mõisteti karistuseks kolm ja pool aastat vangistust, millest reaalselt kanda tuleb kaks aastat ja kaheksa kuud.

Navalnõid katsevad kohtus advokaadid Vadim Kobzev ja Olga Mihhailova. Saalis viibib ka Navalnõi abikaasa Julia.

Muu hulgas toimus Navalnõil FSIN-i esindajaga järgmine vestlus.

Navalnõi: „Teil on seal nii huvitav, aga mina seisan üksi, tahan osa võtta, kas võib küsida. Öelge, seltsimees kapten, kas te austate president Putinit?”

Prokurör: „Palun küsimuse tühistada, sest see ei ole kuidagi seotud asja sisuga.”

Navalnõi: „Selgitage, kuidas ma oleksin saanud paremini kohustusi täita. Tuletan meelde: ma langesin koomasse, tulin teadvusele, sai haiglast välja, võtsin ühendust advokaadiga ja saatsin teile paberi selle kohta, kus viibin, ja teavitasin teid, millal tulen. Pärast lõpetasin ravi ja tulin tagasi, mida ma oleks veel saanud teha? Loomulikult, kodus mind ei olnud! Mida ma oleksin saanud veel teha.”

FSIN-i esindaja: „Meie filiaali kontaktandmed on vabalt kättesaadavad. Vähemalt ühendust võtta, esitada edasise ravi periood.”

Navalnõi: „Võib-olla on see võluklaas ja ta ei saa minust aru? (Navalnõi peab silmas „akvaariumi”, kus ta kohtusaalis viibib – toim). Ma saatsin paberi, et ma olen ravil ja tõendi, mida teil vaja oli, videosalvestust minu füsioteraapiast?”

FSIN-i esindaja: „Te oleksite pidanud esitama kinnitavad dokumendid!”

Navalnõi: „Ma olin koomas! Ma sõitsin Moskvasse ja tõin arstilt dokumendid. Kas ei ole piisav?”

FSIN-i esindaja: „Meile ei jõudnud peale Charité tõendi midagi.”

Navalnõi: „Miks te siis petate, et ei teadnud minu asukohta, kui ma saatsin kohe paberi aadressiga?”

FSIN-i esindaja: „Seletan uuesti, et toimub järelevalve elukoha järgi.”

Navalnõi tõi näiteks kooli. Kui jätab kehalise kasvatuse tunni tervislikel põhjustel vahele ja sul tuleb tuua tõend, aga kuni sa oled haiglas, ei saa sa seda üle anda. FSIN-i esindaja palus mitte võrrelda seadust kooliga. Advokaat küsis FSIN-i esindajalt, kas tegelikult kontrolliti aadressi, mille Navalnõi advokaadi kaudu saatis, ja FSIN-i esindaja vastas, et ei kontrollitud.

Moskva politsei teatas liiklus e piiramisest mitmel tänaval Moskva linnakohtu ümbruses, kus vaadati üle taotlus opositsionäär Aleksei Navalnõi tingimisi vanglakaristuse reaalseks pööramiseks.

Preobraženskaja väljaku metroojaama väljapääsu Moskva linnakohtu hoone juurde viiva tee ääres valvasid tugevdatud politseisalgad. Ka kohtuhoone ümber seisid politseinikud, politseibussid ja autokongid.

Kohtuhoonele ligipääs oli tõkestatud. Ajakirjanikke lasti ligi ainult pressikaardi ja toimetuse tõendi ettenäitamisel.

Navalnõi vahistati 17. jaanuaril Moskva Šeremetjevo lennujaamas kohe pärast Saksamaalt naasmist. Himki linnakohus otsustas ta väljasõiduistungil politseijaoskonnas kuni 15. veebruarini vahi alla jätta.

2020. aasta 29. detsembril kuulutas FSIN Navalnõi tagaotsitavaks. FSIN-i Moskva valitsus pöördus kohtu poole taotlusega pöörata Navalnõi tingimisi vanglakaristus reaalseks.

Venemaa peaprokuratuur teatas eile, et peab FSIN-i taotlust seaduslikuks ja põhjendatuks ning kavatseb seda kohtus toetada.